Vučić zahvalio Tadžikistanu što ne priznaje nezavisnost Kosova 1Foto:Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas Tadžikistanu što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, čime poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

„Srbija će čuvati veze sa prijateljskim zemljama poput Tadžikistana, uz medjusobnu podršku u različitim medjunarodnim forumima. Razvijaćemo saradnju u oblastima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes, i ta saradnja će postajati sve važnija za nas“, rekao je Vučić nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Tadžikistana Sirodžidinom Muhridinom.

Dve zemlje ove godine obeležavaju dvadesetpetogodišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, a predloženo je da se saradnja produbi formiranjem Medjuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika.

On je izrazio nadu da će intenziviranje političkog dijaloga ubrzati i razvoj ekonomske saradnje.

Ministar Muhridin je preneo pozdrave predsednika Emamolija Rahmona i poziv predsedniku Vučiću da poseti Tadžikistan.

Dvojica sagovornika su se saglasili da mogućnosti za saradnju postoje u mnogim oblastima, kao što su poljoprivreda, vodoprivreda, tekstilna industrija, farmacija, rudarstvo i energetika.

Ministar Muhridin je predložio i jačanje veza u oblasti turizma, kulture i obrazovanja, radi boljeg upoznavanja naroda, a Vučić je predložio je da tadžikistanski studenti koriste stipendije iz programa „Srbija i svet“, navodi se u saopštenju.

Ranije danas je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sastanku s gostom iz Tadšikistana rekao da se nada da će njegova poseta doprineti razvoju odnosa koji, kako je ocenio, nisu razvijeni zbog udaljenosti.

Sirodžidin Muhridin je u Beogradu razgovarao i s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić koja mu je takodje zahvalila zbog podrške Tadžikistana očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari