Vučićev plan za Kosovo nije prošao kod Putina 1Foto: FoNet/ AP

Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin su prekjuče razgovarali u „veoma uzanom krugu ljudi, praktično oči u oči“, a razgovor su nastavili i juče, na radnom doručku, navode za Danas predstavnici diplomatskih krugova.

Naši sagovornici kažu da je Vučić od Putina zatražio podršku za plan o razgraničenju s Prištinom, „o čemu su razgovarali i predsednik SAD Donald Tramp i Putin nedavno u Helsinkiju“.

„Rusi su najzainteresovaniji za to da BiH, Makedonija i Srbija ne uđu u NATO. Putin nije hteo da se decidirano izjasni o planu razgraničenja Beograda i Prištine. Ruse plaši činjenica da bi posle toga i Srbija i Kosovo krenuli putem učlanjenja u NATO. Vučić je, s druge strane, ponovio Putinu da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da neće ući u NATO. Kao što je predsednik Srbije i javno rekao, razgovor je u utorak trajao oko sat vremena, od čega je 40 minuta bilo posvećeno Kosovu. Vučić je detaljno upoznao Putina sa situacijom na Kosovu, ali se razgovaralo i o isporuci ruskih energenata Srbiji i srpskih poljoprivrednih proizvoda Rusiji. Domaćini su bili iznenađeni što Vučić insistira na razgovoru na ruskom, jer su bili pripremili prevodioce, a protokol nalaže da se govori na svom jeziku, bez obzira na to koliko sagovornik dobro govori ruski jezik“, kažu diplomate.

Sagovornici Danasa tvrde da će ruski predsednik najverovatnije uskoro doći u posetu Srbiji, podsećajući da ga je predsednik Srbije javno pozvao da to učini. „Putin je svom pomoćniku Juriju Ušakovu dao dve nedelje da pronađe termin za posetu Srbiji. Ušakov je, uz šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, bio sve vreme prisutan tokom razgovora dvojice predsednika“, ukazuju naši izvori.

Diplomate bliske Rusiji prenose za Danas da je moskovski Komersant juče objavio da Vučić „dolazi najčešće u Rusiju, od svih predsednika, ne računajući samo predsednike Kazahstana i Turske“.

Pošto je Putin popularan u Srbiji i nekim balkanskim zemljama, svaka poseta Moskvi donosi nekoliko poena podrške političarima koji se s njim sastanu. Komersant piše da je zato predsednik Republike Srpske Milorad Dodik jedan od „pobednika“ trke Formule jedan koja je u nedelju održana u Sočiju, a kojoj je prisustvovao u društvu Putina. Komersant dodaje da je Vučić spreman da prizna nezavisnost Kosova posle pregovora o razgraničenju, ali da to mišljenje ne deli Srpska pravoslavna crkva. Taj list je, takođe, skeptičan, prema obećanjima da Srbija neće ući u NATO i podseća da su to govorile i neke druge balkanske zemlje, pa su prekršile obećanje dato Rusiji. Istovremeno, Komersant primećuje da je Vučić Putinu poklonio knjigu „Moja prelepa Srbija“ ruskih autora, ali da Putin sličnu knjigu pod naslovom „Moja prelepa Rusija“ srpskih autora nije imao. „A i gde bi je pronašao?“, ironično se pita autor teksta Andrej Kolesnikov, prenose naši izvori iz Moskve.

Agencija Beta prenela je pak isti tekst Komersanta navodeći da je autor izveštač iz Kremlja. „U Srbiji očekuju sednicu Saveta bezbednosti UN, na kojoj će Kina postaviti pitanje o konačnom priznanju Kosova od strane svetske organizacije… A Vučić i nije protiv toga, posebno jer oseća pritisak rukovodstva EU i Federike Mogerini: ona, moguće da želi da ostane upamćena na svojoj funkciji kao neko ko je konačno zatvorio problem Kosova za svet“, prenosi Beta. Prema pisanju Komersanta, predsednik Srbije je spreman na priznanje Kosova i status u UN ako se odvoji kosovski Sever.

„Zato Vučić energično obećava Rusiji da Srbija neće ući u NATO? Ali, zar on to ne prenaglašava? U takvim slučajevima biva da se sve završava tako da ono za šta si se kleo da nećeš uraditi ipak na kraju uradiš“, piše Komersant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari