Vučićevo ime biće na svim izbornim listićima 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Srpska napredna stranka održaće u ponedeljak sednicu Glavnog odbora čija glavna tema će biti liste kandidata naprednjaka za predstojeće lokalne, pokrajinske i parlamentarne izbore, saznaje Danas od izvora s političke scene.

Naši sagovornici ističu da će sednici GO prethoditi sastanak Predsedništva stranke, kao i da je u petak održan i sastanak takozvanog „proširenog“ Izvršnog odbora SNS na kojem su „pripremane teme za sastanak GO“.

Sagovornici Danasa ističu da će naprednjaci imati ukupno oko 5.000 kandidata, uključujući kandidate za lokalne odbornike, predsednike opština, pokrajinske i republičke poslanike…

„Nije lako naći tako veliki broj ljudi, pogotovo ne na lokalnom nivou, imajući u vidu činjenicu da pojedini lokalni funkcioneri SNS nisu naročito popularni, ali naprednjacima olakšava posao to što su za razliku od 2016. godine, na vlasti u gotovo svim opštinama u Srbiji, pa su im tako na raspolaganju brojni resursi. Iako se na sva zvona priča da kampanja neće biti funkcionerska, nerealno je očekivati da u opštinama neće biti korišćeni resursi poput službenih automobila“, kažu izvori našeg lista.

Nasuprot tome, očekuje se da će visoki funkcioneri naprednjaka na predizborne skupove u gradove Srbije „paziti da ne dolaze automobilima u vlasništvu državnih institucija, uključujući razna ministarstva“.

Prema saznanjima našeg lista, predlog je da liste vladajuće partije na svim izbornim nivoima sadrže u svom nazivu i ime predsednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića, a da zvaničan slogan bude: „Aleksandar Vučić – za našu decu“.

„Može se reći da će Vučić biti nosilac svih lista naprednjaka, odnosno da će se njegovo ime naći na svim izbornim listićima. Vučićeva popularnost i visok rejting biće glavni adut naprednjacima, dok će ostali funkcioneri biti u drugom planu, a neki, izrazito nepopularni poput zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, biće krajnje skrajnuti u kampanji“, objašnjavaju upućeni u dešavanja u SNS.

Najviše „novih lica“ očekuje se među kandidatima naprednjaka na lokalnom nivou. Kako saznajemo, to će se odnositi i na „pojedine beogradske opštine jer postoji nezadovoljstvo vrha stranke radom lokalnih funkcionera“. S druge strane, ne očekuju se „krupnije izmene“ kada je reč o listi za republičke poslanike, ali se smatra da će se među kandidatima naći više pripadnika mlade generacije.

„Tokom kampanje SNS insistiraće se na nekoliko tema: životnom standardu, zdravstvu, masovnom odlasku mladih u inostranstvo, dok će recimo Kosovo biti samo usput pominjano. Odliv mozgova nije bio pominjan u prethodnim kampanjama, ali je dobro poznato da je taj problem postao još intenzivniji u protekle četiri godine, a i najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je masovno iseljavanje, pre svega mladih, među tri pitanja koja najviše brinu građane, i to starije, jer im se deca iseljavaju. Naprednjaci ozbiljno računaju upravo na glasove starijih građana Srbije, i smatra se da se tu može privući više od milion glasova“, preciziraju izvori Danasa.

Tri datuma u „igri“

Izvori Danasa tvrde da su „u igri“ tri datuma za raspisivanje izbora – 2. mart, 4. mart i 6. mart. Kako saznajemo, najverovatnije će Vučić, u svojstvu predsednika države, to učiniti 2. marta, pre puta u Sjedinjene Američke Države. Podsetimo, on je nedavno kazao da će to biti „najduža kampanja“. Prema ranijoj najavi generalnog sekretara predsednika Nikole Selakovića, izbori će biti održani 26. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari