Vučiću kao političaru bojkot je nebitan 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Vučićevom egu i njegovoj ličnosti ne odgovara bojkot izbora jer „trijumf“ nad Čedom, Čankom i Šešeljem sigurno nije toliko sladak kao kada istinska opozicija učestvuje na izborima.

Ali Vučiću, političaru, kome međunarodna javnost gleda kroz prste i ne uzbuđuje se previše zbog „puzajuće“ diktature koja je u Srbiji uspostavljena, sasvim je nebitno da li će do bojkota doći ili ne – ocenjuje za Danas reditelj Janko Baljak u odgovoru na pitanje da li bi bojkot izbora bio u korist održanja na vlasti Aleksandra Vučić i Srpske napredne stranke.

On dodaje da će Vučić nametnuti dijalog vlasti i opozicije koristiti u taktici iznurivanja i mrcvarenja protivnika koja mu je provereno donosila rezultate kao u „slučaju Savamala“, „objekat na Kopaoniku“, „Babićeva saobraćajka“ i sličnim aferama koje je uspeo da razvodnji, obesmisli i smesti u fasciklu prekratkog pamćenja u Srba.

– Zato bi i ova besmislena igra oko izbornih uslova mogla trajati sve do poslednjeg dana i roka za predavanje izbornih listi. Ali dijalog oko toga da li treba poštovati Ustav svoje zemlje je unapred osuđen na propast. Opozicija okupljena oko Saveza za Srbiju nije se proslavila alternativnim vidovima delovanja. Tužni šator ispred Predsedništva koji već danima nije u funkciji paradigma je nemoći i totalnog odsustva kreativnosti nakon odluke o bojkotu parlamenta. Poverenje građana dodatno je poljuljano proglašavanjem „dana D“ koji ništa nije promenio osim što je ubio energiju protesta. Zbog toga se opozicija boji sopstvenog bojkota izbora jer nema svoj moćni odgovor koji bi uzdrmao vlast – smatra sagovornik našeg lista.

U toj igri nemoći, dodaje Janko Baljak, nije isključeno da će deo opozicije prihvatiti u cajtnotu iznuđene Vučićeve mrvice sa stola i učestvovati na izborima.

– Vučić i njegove agencije za istraživanje javnog mnjenja mogu im pomoći u bildovanju rejtinga koji hrani ego i jastrebove partijske podele parlamentarnog plena vodi ka odluci o učešću na izborima. Zato me u trenutku trajanja iznuđenog dijaloga neće iznenaditi istraživanja koja mnogima nude mogućnost prelaska cenzusa – kaže Baljak.

On zaključuje da jedina korist iz ove igre jeste u činjenici da bi mogla biti probuđena nova jesenja energija građanskih protesta.

– Nakon ugovora pretenciozno nazvanog „sporazum sa narodom“ sve smo bliži velikom nesporazumu građana i opozicije na temu ko i na kakav način artikuliše borbu protiv Vučićeve „puzajuće diktature“ koju on na novim izborima sa ili bez opozicije konačno namerava da uspravi na noge – ističe sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari