Vučković: Samoizolacija nam nikad nije donela dobro 1Foto: EPA-EFE/ VASSIL DONEV

Većina opozicionih stranaka smatra da predsednik Srbije ili premijerka treba da prisustvuju samitu EU-Zapadni Balkan koji se 17. maja održava u Sofiji.

Državni vrh još uvek nema odluku o tome hoće li neko iz Beograda otići na samit, s obzirom na to da su Španija, Kipar i Rumunija najavile izostanak i to zbog prisustva Kosova, iako iz Bugarske dolaze informacije da će se poštovati neutralni status Kosova. Svoj dolazak na samit najavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Predsednik države Aleksandar Vučić je u utorak na konferenciji za novinare na pitanje o odlasku rekao da u ovom trenutku nema odgovor. Odgovor će, tvrdi predsednik, znati posle razgovora koji ga očekuju između 10. i 20. aprila.

„To je tek 17. maja, a mi ćemo pre 17. maja imati mnogo značajnih sastanaka. Najvažnijih koje za nas možete da zamislite u Evropi i svetu. Radujem se svakom susretu, svakom razgovoru, ali ne očekujem preterano dobre vesti za našu zemlju“, naveo je Vučić.

Marko Đurišić, funkcioner SDS, smatra da treba prisustvovati. On za naš list navodi da je taj samit važan jer treba da potvrdi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i donese konkretne poteze svih strana na tom putu.

– Ako predsednik iskreno misli da Srbija treba da ostane na evropskom putu, mesto mu je za stolom. Situacija sa prisustvom predstavnika iz Prištine ne može biti prepreka, a siguran sam da će biti pronađen način koji će zadovoljiti predstavnike država koje ne priznaju nezavisnost Kosova – kaže Đurišić.

Nataša Vučković, poslanica DS, za naš list navodi da Srbija treba da učestvuje pre svega zbog svojih političkih prioriteta, a to je pristupanje EU.

– Nikakva samoizolacija nam nikad nije donela neko dobro – ukazuje Vučković. I Saša Janković, lider PSG, za Danas kaže da Srbija, naravno, treba da ode samit. Kako dodaje, politiku samoizolacije već je Vučić vodio devedesetih, s uspehom po njega, ali s velikim neuspehom po Srbiju i žrtve takve politike.

U LDP nam je rečeno jasna evropska perspektiva predstavlja najbolju šansu za region, i u kontekstu prevazilaženja sukoba iz prošlosti, ali i ekonomskog napretka i sveukupnog prosperiteta u budućnosti. „Prisustvo premijerke Brnabić i drugih zvaničnika na Samitu u Sofiji zbog toga predstavlja obavezu, jer Srbija nema snage za još jedan period samoizolacije od modernog sveta, koliko god on trajao“, navode u toj stranci. Kako dodaju, naše eventualno odsustvo poslalo jasan signal evropskim partnerima da Srbija nije u potpunosti posvećena procesu evrointegracija, već parcijalno, samo u segmentima koji zadovoljavaju domaće ekonomske i dnevnopolitičke ciljeve.

Pripreme samita, koji treba da bude potvrda vraćanja Zapadnog Balkana u fokus EU, i daljeg proširenja, su u toku. Međutim, Španija je prva najavila odsustvo zbog prisustva Kosova kao države, a u tome su podržali Kipar i Rumunija. Bugarskoj, prema pisanju medija, do sada nije stiglo nijedno zvanično saopštenje o neučestvovanju na sastanku. Iz bugarskog predsedavanja naglašavaju da majski samit u Sofiji neće biti samit posvećen proširenju, već evropskoj perspektivi, razvoju i saradnji sa regionom.

Večernje novosti su objavile izjavu portparolke bugarskog predsedavanja EU Genoveve Červenakove, koja kaže da će na samitu Bugarska u potpunosti poštovati neutralni status Kosova. Kako je dodala, Bugarska je svesna važnosti pitanja odnosa prema Kosovu članica EU koje ga nisu priznale. Ona je naglasila da je cilj Bugarske da se samit organizuje za svih 28 zemalja članica i da sve budu predstavljene na najvišem nivou, kao i da se pošalje poruka zajedništva u vezi sa evropskim integracijama Zapadnog Balkana, što je jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja. Kako prenose Novosti Slovačka, koja takođe nije priznala nezavisnost Kosova, razmišljaju o modalitetima učešća.

Obradović: Apsurdna situacija

„Iskoristiću jednu sjajnu dosetku sa Tvitera kao odgovor zbog apsurdnosti situacije da se uopšte polemiše na ovu temu: „Mislim da bi Srbija trebalo da podrži Španiju, Rumuniju i Kipar u njihovoj borbi protiv nezavisnog Kosova“, rekao je za Danas predsednik Dveri Boško Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari