Vuk Jeremić: Naša spoljna politika je kao noćna šetnja Njujorkom 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Obavestio sam javnost da je Vučić tajno večerao u Parizu u utorak, 13. marta, sa Hašimom Tačijem, i da je mimo uobičajenih protokolarnih procedura sledećeg vikenda otputovao u NJujork – a i Tači takođe.

Pošto nije imao kud, morao je da se oglasi, i to prilično nervozno. Nijednu od mojih tvrdnji nije demantovao, niti objasnio zašto je svoje aktivnosti pokušao da sakrije – verovatno ne iz najčasnijih namera, kaže za Danas Vuk Jeremić, bivši šef diplomatije, a sada lider Narodne stranke, odgovarajući na pitanje da li, budući da je prvi kome je iz opozicije Aleksandar Vučić odgovorio na Tviteru, smatra da je naterao predsednika Srbije da koristi ovu društvenu mrežu.

* Vučić se, ipak, u NJujorku sastao sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i taj susret nije bio tajan.

– Vučić je sastanak sa Guterešom zatražio u poslednjem trenutku – u ponedeljak uveče je upućen zahtev za sastanak za sredu. U sedištu UN važi pravilo da generalni sekretar ne odbija sastanke sa šefovima država-članica i zato ga je protokolarno primio na 25 minuta, što je moglo i da se vidi iz Guterešove javnosti dostupne agende za taj dan. Sastanak je, dakle, zakazan u poslednji čas, u očiglednoj iznudici, čega su u UN naravno bili svesni. To je izazvalo podsmeh, i naštetilo ugledu Srbije u svetskoj organizaciji – ozbiljni državnici to naprosto ne rade.

* Stalno ističete da pozicija Vučića spolja nije tako čvrsta kao što se čini. Na osnovu čega to tvrdite?

– Imam kontakte u celom svetu, od kojih dobijam sasvim pouzdane informacije. Serija teških udaraca koje je Srbija doživela u poslednje vreme samo potvrđuje moju tvrdnju da Vučić ne uživa veliki ugled u svetu. Tu pre svega mislim na stavljanje Srbije na crnu listu međunarodne organizacije FATF država osumnjičenih za pranje novca i finansiranje međunarodnog terorizma, kao i izveštaj tela Saveta Evrope GREKO (GRECO) u kojem se navodi da Srbija nije primenila nijednu od 13 preporuka za suzbijanje korupcije u pravosuđu i među parlamentarcima. Uostalom, Vučić je u svom prilično bizarnom obraćanju iz NJujorka priznao da, osim što tamo noću obilazi zatvorene knjižare, nije dobio apsolutno ništa što je od interesa za Srbiju. To je možda najbolji opis njegove šestogodišnje vladavine.

* Da li smatrate da opozicija, u kojoj je Narodna stranka najglasnija po tom pitanju, može da utiče ili čak da spreči da Vučić potpiše obavezujući sporazum sa Prištinom?

– Na osnovu načina na koji je Vučić pregovarao i šta je dobio, tj. bolje reći nije dobio briselskim sporazumima, a i na osnovu njegovog priznanja da nisu izgledne nikakve koncesije za Srbiju, nameće se logičan zaključak da je naneta šteta nacionalnim interesima. Zato od Vučića tražimo da više ne potpisuje bilo kakve sporazume kojima Srbija ne dobija ništa a daje sve. Slažem se sa Vama da je Narodna stranka trenutno najglasnija u razotkrivanju i kritici Vučićeve nacionalne politike, ali verujem da će se sve više glasova pridruživati tome.

* Da li može Vama da se dogodi isto što je bilo i sa SNS, da od žestokih kritičara sporazuma u vezi sa Kosovom, kada i ako dođete na vlast, nastavite sa njihovim sprovođenjem?

– Meni to svakako ne bi moglo da se dogodi, jer ne pravim tajne sporazume i nisam napravio nikakvo obećanje bilo kom stranom centru moći. Promenio bih način na koji se pregovara sa međunarodnim akterima – u tom domenu imam izvesno iskustvo. Isto tako, nisam ucenjen kao Vučić, tako da ne bih morao da uradim sve što se od mene traži. Konačno, oduvek sam se zalagao da se pregovori o najvažnijim državnim pitanjima vode transparentno i da se parlamentu i čitavoj javnosti polažu računi. Tako će i biti kada preuzmemo odgovornost za vođenje Srbije.

* Šta je po Vama sledeće, nakon sporazuma Srbije i Kosova, da li je to uslov Beogradu da pomogne da se Republika Srpska čvršće integriše u BiH?

– Od načina na koji se pregovara sa Prištinom zavisiće i percepcija međunarodne zajednice o tome koliko je Srbija sposobna i voljna da štiti svoje interese u regionu i širem okruženju. U vezi sa BiH, buduća politička kretanja će u velikoj meri zavisiti od rezultata tamošnjih izbora, koji bi trebalo da budu održani u oktobru.

*Da li smatrate da postoje uslovi za ulazak u EU koji se ne mogu i ne smeju prihvatiti, kao što je to nekad smatrao dok je bio na vlasti Vojislav Koštunica?

– Proces pristupanja EU doživljavam pre svega kao proces dostizanja evropskih standarda u društvu i uređivanje države po modernim evropskim kriterijumima. Smatram da je to korisno za Srbiju. Pregovori o pristupanju su veoma složeni i sve države koje su pregovarale su nastojale da za sebe dobiju najbolja moguća rešenja. Tako bi trebalo da radi i stručna i odgovorna vlast u Srbiji, kakvu, nažalost, sada nemamo. Kada jednom dođemo do kraja pregovora i ako nam tada bude ponuđeno članstvo u EU, onda bi o tome trebalo da se izjasne građani na referendumu. To sasvim sigurno neće biti u dogledno vreme, i postoji velika verovatnoća da će se u tom periodu dosta toga promeniti, kako u Evropi, tako i u svetu.

* Ako pređete cenzus u Smederevskoj Palanci, gde Vaša Narodna stranka prvi put samostalno izlazi na izbore, da li ćete nastaviti da tako nastupate i u drugim opštinama u Srbiji gde bude izbora?

– Aleksandar Vučić je izdao eksplicitno naređenje – Narodna stranka u Smederevskoj Palanci mora ostati ispod cenzusa i svi raspoloživi resursi vlasti su stavljeni u pogon da bi se to dogodilo. To podrazumeva i prebijanje, zastrašivanje, manipulacije i krađu na sam dan izbora. Narodna stranka je u ovom trenutku u Smederevskoj Palanci, kao i u mnogim mestima širom Srbije, jedina stranka čija popularnost raste i koju režim doživljava kao najvećeg protivnika. Mi se zalažemo za zajednički nastup opozicije gde god je to moguće. Ne možemo, međutim, ulaziti u savez sa onima koji su se kompromitovali u vršenju vlasti, kao što je to slučaj sa drugom opozicionom listom u Smederevskoj Palanci, koja tamo uživa podršku režima.

* Kada će se znati da li prihvatate čvršću zajedničku organizaciju sa Đilasom Savez za Srbiju, ili smatrate da imate veće šanse kao Narodna stranka?

– To je ideja vredna pažnje i svakako ćemo o njoj razgovarati. Narodna stranka se zalagala za jedinstvo opozicije i pre beogradskih izbora, a nastavićemo da se za to zalažemo i ubuduće. Sigurno ćemo nastaviti da blisko sarađujemo i sa Draganom Đilasom i sa ostalima iz istinske opozicije.

Posvećeni smo služenju, ne bogaćenju

Ne čini li Vam se da je Narodna stranka koncept koji je u suprotnosti sa Vašim političkim profilom – Vi mnogo više pripadate establišmentu (školovani u inostranstvu, prvi posao u kabinetu predsednika Republike) nego narodu?

– Istina je da sam kao univerzitetski stipendista završio i Kembridž i Harvard, ali prvi posao mi nije bio u državnoj službi, već u jednoj velikoj investicionoj banci, a potom i u jednoj gigantskoj farmaceutskoj kompaniji u Londonu. Danas sam u bordu jednog od najvećih svetskih investicionih fondova u Švajcarskoj. Zahvaljujući kontaktima i ugledu koji sam stekao u svetu, ja mogu da obezbedim svoju porodicu a da se ne bavim politikom. Narodna u imenu naše stranke znači posvećenost služenju narodu, a ne određeni stepen stručne spreme ili imovinsko stanje. Glavna podela u Srbiji je na one koji žele da služe narodu i one koji žele da se obogate na njegov račun. U tome je suštinska razlika između ljudi i filozofije Narodne stranke i nenarodnog režima Aleksandra Vučića, čoveka koji nema dan radnog staža van politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari