Vuk Jeremić svedočio pred sudom u Njujorku 1Foto: N1

Vuk Jeremić, bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izjavio je u utorak na suđenju Chi Ping Patrick Ho, biznismenu iz Hong Konga, da nikada nije svedočio “ničem neprikladnom” po optužbi za podmićivanje vladinih čelnika u dve afričke države, objavio je u utorak AP.

Optuženi se terete da su putem podmićivanja pokušali da obezbede unosan posao za kineski naftni konglomerat CEFC China Energy, prenosi Radio slobodna Evropa.

Jeremić je pred sudskom porotom kazao da je otvorio diplomatska vrata za CEFC, koji planiraju poslove širom sveta, a po izlasku iz suda je izjavio da mu ovi poslovi nikada nisu budili zabrinutost.

“Nikada u mom životu nisam video da optuženi iznosi nešto nepropisno”, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je svedočio drugog dana procesa honkoškom biznismenu u procesu koji se vodi pred sudom na Menhetnu (Njujork), je izveštaču AP-a pokazao i pismo američkog Ministarstva pravde u kome se navodi da je na sud pozvan kao svedok, ne kao optuženi.

“Za mene je veoma bitno da skinem ljagu sa imena Srbije”, podvukao je Jeremić, koji je bio na čelu Skupštine UN-a tokom 2012. i 2013. godine. On je danas u Srbiji na čelu opozicione Narodne stranke, koja deluje i u okviru političkog bloka Saveza za Srbiju, a zbog ovog procesa našao se na udaru lokalnih medija u Srbiji koji su ga dovodili u vezu sa optužbama za međunarodni kriminal.

Ho je bivši sekretar unutrašnjih poslova kineske provincije Hong Kong. On je pred sudom negirao krivicu za zaveru, pranje novca i kršenje Zakona o međunarodnim koruptivnim praksama.

Između ostalog, podseća AP, Ho je optužen za davanje dva miliona dolara predsedniku centralnoafričke države Čad Idrisu Debiu (Idriss Deby) zarad realizacije poslovnih namera CEFC-a. Hoovi branioci tvrde da su isplate bile dobrovoljne, legalne i potkrepljene adekvatnim dokumentima.

Osim Hoa, sud u Njujorku za podmićivanje optužuje i Sama Kutesa (Sam Kutesa) ministra inostranih poslova istočnoafričke države Uganda, takođe poput Jeremića, bivšeg predsednika Skupštine UN tokom 2014. i 2015. godine.

Vašington Post, Njujork Tajms i drugi ugledni svetski mediji pišu danas da se protiv Vuka Jeremića u Srbiji vodi medijska hajka u vezi sa suđenjem Patriku Hou i to uprkos činjenici da zvanični dokument američkog državnog tužioca pokazuje da Jeremić nije ni osumnjičen, niti ikada tražio bilo kakav dogovor sa vlastima SAD, saopštila je danas Narodna stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari