Vukadinović: Izlaznost ispod 50 odsto polu-uspeh bojkota i gorka pilula za režim 1Đorđe Vukadinović Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Politički analitičar i doskorašnji poslanik Đorđe Vukadinović izjavio je danas da je uspeh bojkota na izborima 21. juna delimičan, jer je samo u Beogradu i u još nekim većim gradovima izlaznost bila ispod 40 odsto, ali je naveo da je to ipak „gorka pilula za režim“ ocenjujući da su „ovi izbori ogolili sistem kao totalitarni, koji ubrzano klizi ka diktaturi“.

Vukadinović je za agenciju Beta izjavio da su rezultati izbora „potvrda ispravnosti stava onih koji su, bilo da je reč o strankama ili gradjanima, odlučili da ove izbore propuste“, kao i da su opozicione partije koje nisu uspele da predju cenzus „u 90 odsto slučajeva“ završile politički život.

„Kada uzmemo da je procenat onih koji su odlučili da izadju na izbore jedva dobacio do 45 odsto, ali svakako nije dobacio do 50 odsto, to je mala ali simbolična pobeda opozicije koja je bojkotovala izbore. Pravi uspeh bi bio da je izlaznost svuda bila kao u Beogradu i nekoliko većih gradova. To je mala pobeda ili polu-uspeh bojkota“, rekao je Vukadinović.

Vukadinović je rekao da su izbori otkrili i razlog za bojkota jer se „otkrila priroda vlasti u Srbiji“, odnosno da su Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić „objektivno ubili“ politički život u Srbiji, što, kako je naveo, dokazuje i to što je samo jedna opoziciona stranka ušla u parlament.

„Ogolila se autoritarna priroda režima i u izvesnom smislu totalitarna priroda sistema. To nije znak da ne valja opozicija nego da ne valja sistem. Situacija je takva da ubrzano klizimo ka autoritarizmu i diktaturi“, rekao je Vukadinović.

On je naveo da su izbori pokazali da „opozicija nema šta da traži“ na njima, a da su oni koji su se ipak odlučili da učestvuju na njima, bilo da su „prava“ ili „lažna“ opozicija, takvu odluku doneli smatrajući da će se za njih naći mesta u parlamentu zbog bojkota jednog dela opozicije, smanjenja cenzusa ili pogrešnih procena u istraživanjima podrške.

„Svi oni će platiti visoku političku cenu. Za veliki broj političkih stranaka koji su učestvovali na izborima (i nisu prešle cenzus) politička karijera je završena hteli oni to da priznaju ili ne. Mogu da vegetiraju neko vreme ali za 90 odsto tih koji su izašli na izbore politička priča je završena“, rekao je Vukadinović.

Vukadinović je rekao da to „nije samo običan poraz“ već da su oni „izašli na trku za koju su znali da je nameštena“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

22 reagovanja na “Vukadinović: Izlaznost ispod 50 odsto polu-uspeh bojkota i gorka pilula za režim”

 1. Ma nema problema, svi imamo po pet života, pa lagano. Skinućemo Vučića u drugom, trećem ili četvrtom životu. Opoziciju vode milioneri, a ne gladan narod. Milionerima je svejedno, jer pobedili ili ne imaju šta da jedu, zato se tako i ophode prema tuđem vremenu…

  • Ovi lopovi Djilas Obrafovic Zivkovic Jovanovic Canak Bastac i jos da ih ne nabrajam cilj njihov je da budu na vkasti i sacuvaju bogastvo

   • Stojan@ To su likovi koji, iako imaju nekretnine po svetu, verovatno i više pasoša, nemaju drugde šta da traže jer samo u Srbiji, prevarama, zgrću velike pare. Tamo ne može ono što rade ovde. Za njih je politika biznis za bogaćenje.
    Čekamo 6.oktobar!!!!!!!!!!!

 2. Kada vam predstavnik vlasti kaže: nije važno ko glasa već ko broji glasove, onda je sve jasno. Kako god, ali onaj ko apstrahuje činjenicu da 50% građana ne prihvata ni jednu stranku koja se pojavila na izbornoj listi i ne glasa, taj ima ozbiljan politički problem. Jer to je tinjajuća vatra koja u svakom trenutku može da se zapali. Nezadovoljstvo ljudi je posebno pokazao Beograd sa 35 % izašlih građana na izbore, ali takvih sredina ima još u Srbiji.

  • Imam samo jedno pitanje za vas. Da li je moguće da 100% birača izađje na izbore a da oni koji nisu izašli su na strani bojkotaša. Komentar vam je toliko besmislen da je šteta što trošite naše vreme

 3. Da, SNS je pobedio zato sto opozicija nije jedinstvena. Cim je pocela da se parca, vise nije bio Vucic u fokusu vec ko ce koga vise da optuzi da je lazna opozicija. Mozete da zakljucujete da je diktatura koliko god zelite, ali 21 lista to ne pokazuje, svako je imao sansu da izadje i glasa. Zasto nisu podrzali Sergeja koji je kao tvrda opozicija? Da je taj procenat koji nije glasao, izasao na glasanje, PSG bi pobedio i uz jos neke koalicije imao bi vecinu. Takoda batalite gluposti diktature vec trazite jedinstvo u opoziciji i sta cete ponuditi. Niko nece da iadje na glasanje samo sa porukom, da srusimo Vucica, vec trazi konkretno, sta to bolje nudite od SNS-a, za koje vreme, da li cemo isto cekati itd itd.

  • Ja vishe ne glasam za malo manje goru opciju. A Sergej je daleko od normalne opcije…

  • Nije demokratija da svako ko pozeli moze da udje u parlament. Potrebno je da gradjani glasaju za njega. A sto se tice sirokog anti SNS fronta vec smo imali s koca i konopca skrpljeni DOS ovski front i videli smo kako smo prosli.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.