Vukadinović: Izlaznost ispod 50 odsto polu-uspeh bojkota i gorka pilula za režim 1Đorđe Vukadinović Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Politički analitičar i doskorašnji poslanik Đorđe Vukadinović izjavio je danas da je uspeh bojkota na izborima 21. juna delimičan, jer je samo u Beogradu i u još nekim većim gradovima izlaznost bila ispod 40 odsto, ali je naveo da je to ipak „gorka pilula za režim“ ocenjujući da su „ovi izbori ogolili sistem kao totalitarni, koji ubrzano klizi ka diktaturi“.

Vukadinović je za agenciju Beta izjavio da su rezultati izbora „potvrda ispravnosti stava onih koji su, bilo da je reč o strankama ili gradjanima, odlučili da ove izbore propuste“, kao i da su opozicione partije koje nisu uspele da predju cenzus „u 90 odsto slučajeva“ završile politički život.

„Kada uzmemo da je procenat onih koji su odlučili da izadju na izbore jedva dobacio do 45 odsto, ali svakako nije dobacio do 50 odsto, to je mala ali simbolična pobeda opozicije koja je bojkotovala izbore. Pravi uspeh bi bio da je izlaznost svuda bila kao u Beogradu i nekoliko većih gradova. To je mala pobeda ili polu-uspeh bojkota“, rekao je Vukadinović.

Vukadinović je rekao da su izbori otkrili i razlog za bojkota jer se „otkrila priroda vlasti u Srbiji“, odnosno da su Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić „objektivno ubili“ politički život u Srbiji, što, kako je naveo, dokazuje i to što je samo jedna opoziciona stranka ušla u parlament.

„Ogolila se autoritarna priroda režima i u izvesnom smislu totalitarna priroda sistema. To nije znak da ne valja opozicija nego da ne valja sistem. Situacija je takva da ubrzano klizimo ka autoritarizmu i diktaturi“, rekao je Vukadinović.

On je naveo da su izbori pokazali da „opozicija nema šta da traži“ na njima, a da su oni koji su se ipak odlučili da učestvuju na njima, bilo da su „prava“ ili „lažna“ opozicija, takvu odluku doneli smatrajući da će se za njih naći mesta u parlamentu zbog bojkota jednog dela opozicije, smanjenja cenzusa ili pogrešnih procena u istraživanjima podrške.

„Svi oni će platiti visoku političku cenu. Za veliki broj političkih stranaka koji su učestvovali na izborima (i nisu prešle cenzus) politička karijera je završena hteli oni to da priznaju ili ne. Mogu da vegetiraju neko vreme ali za 90 odsto tih koji su izašli na izbore politička priča je završena“, rekao je Vukadinović.

Vukadinović je rekao da to „nije samo običan poraz“ već da su oni „izašli na trku za koju su znali da je nameštena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari