Vukčević: Srbija može da sudi optuženima za ratne zločine iz BiH i pred domaćim pravosuđem 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je nedopustivo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavljuje da ne želi da hapsi osobe koje su optužene za ratne zločine a žive u Srbiji.

Vukčević je za portal Autonomija izjavio da Srbija može da sudi optuženima za ratne zločine i pred domaćim sudovima, jer ima potpisan memorandum o saradnji sa Bosnom i Hercegovinom.

„Možemo da sudimo jer imamo memorandum o saradnji i Bosanci mogu da nam ustupe dokaze, jer imamo protokole o razmeni dokaza“, rekao je Vukčević.

Dodao je da se upravo Srbija zalagala za takozvani princip univerzalne nadležnosti, po kojem može da sudi za ratne zločine bez obzira na čijoj su teritoriji ti zločini počinjeni.

Vukčević je rekao da Tužilaštvo za ratne zločine ne radi ništa i dodao da je tužiteljka Snežana Stanojković i dovedena na njegovo mesto upravo da ne bi ništa radila.

„Kada sam ocenjivao moje moguće naslednike, dao sam joj jedinicu na skali od jedan do pet. Reč je o osobi koja je studirala 12 godina. Antihaški lobi ju je doveo da bi mogli da rade šta hoće“, kazao je Vukčević.

Prema njegovim rečima, takav pristup je i doveo do toga da osuđeni ratni zločinci ponovo postaju heroji i pojavljuju se na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

Dodao je da bi suština posla Tužilaštva za ratne zločine trebalo da bude suočavanje sa prošlošću i utvrđivanje individualne krivične odgovornosti pojedinaca, kako bi se skinula sramota sa leđa celog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari