Vuletić: Ne slažemo se sa politikom Sergeja Trifunovića 1Zoran Vuletić Foto: Youtube

„Gotovo svi članovi Predsedništva Pokreta slobodnih građana, i oni koji su odmah nakon izbora Sergeja Trifunovića za novog predsednika, izašli iz pokreta, kao i oni za koje očekujem da će to uraditi tokom sledeće nedelje, formiraće vrlo brzo novi pokret.

Aleksandar Olenik će uskoro pokrenuti inicijativu za formiranje te nove organizacije na temelju njegovog predizbornog programa. Ne verujem da je spreman da se utopi u novonastalu PSG političku estradu, s obzirom na to da je novoizabrani predsednik praktično odustao od politike na kojoj je pokret i nastao, a to su evrointegracije, i priklonio se prilično desno orijentisanom stavu velikog dela opozicije“, najavljuje za Danas Zoran Vuletić.

On je dojučerašnji član Predsedništva PSG, koji je među prvima napustio ovu političku organizaciju, nezadovoljan izborom glumca Trifunovića za novog vođu, naspram advokata Aleksandra Olenika, Trifunovićevog protivkandidata i, kako se ispostavilo, favorita većine članova Predsedništva PSG.

Kako je tada za naš list izjavio Zoran Vuletić, u PSG je poražena politika za koju se zalagao i koja je bila temelj za stvaranje moderne evropske Srbije“. „Nažalost, prevagnuo je stav da su nam jasni politički stavovi nebitni i da je dovoljno što jače opsovati Vučića i time tražiti podršku građana. Zato sam se iščlanio iz PSG-a“, izjavio je za Danas Vuletić.

Tada je najavio da će, pored njega, iz Predsedništva, u narednih par dana, otići i Rade Veljanovski, Miloš Marković, Snežana Tasov, Jene Maglai, Radomir Đunić i protivkandidat Trifunoviću na izborima, Aleksandar Olenik. Za Radomira Đinića i Zoran Hamovića je izrazio, takođe, očekivanje, bez potvrđenog i izvesnog znanja. Hamović je potom za Danas izjavio da će napustiti mesto člana predsedništva PSG samo ukoliko novi predsednik Sergej Trifunović ne odgovori svom prvom i najvažnijem zadatku – da pruži ruku Aleksandru Oleniku, ne kao poraženom, već kao prvom do sebe i najupućenijem saradniku.

„Njihov zajednički posao je da pre svega obezbede jedinstvo Pokreta, da vrate zbunjene članove koji su s izvesnom dozom neobaveštenosti i nestrpljenja počeli da se ‘iščlanjuju’ iz pokreta“, rekao je Zoran Hamović.

On je istakao i da su kandidati za predsednika dvojica različitih ali Pokretu podjednako potrebnih i važnih članova.

„Ako se pokaže da je obojici gordost važnija od pripadnosti Pokretu i da ne žele da usaglase ciljeve zajedničkog rada i povratak članova, onda ne vidim svoje mesto u njemu“, zaključio je on.

Međutim, kako za naš list najavljuje Zoran Vuletić, Trifunovićev protivkandidat za predsednika PSG, Aleksandar Olenik, uveliko piše statut za novi pokret, koji će, kako nam je preneo, imati su svom nazivu „građanski“, kao antinacionalističko i proevropsko opredeljenje.

– To znači da će novi pokret zauzeti jasne stavove naspram EU integracija, nužnog pomirenja u regionu, sa jasnim osvrtom i čvrstom opredeljenošću da se kao društvo razračunamo sa ratno zločinačkom prošlošću i raskrstimo sa tim teretom koji je suštinski za nenapredak društva. Jasno je Aleksandar Vučić, protiv čijeg režima ćemo nastaviti da se oštro borimo i na ulici, kao deo opšte građanskog bunta i protesta, nije u stanju da se sa tim razračuna jer je i sam bio tog sistema. A, to je upravo ono što se njemu najviše i zamera i što je prepoznato kao nužnost njegove smene, pored svih ostalih odlika njegove vrlo loše vladavine – ističe Zoran Vuletić za naš list.

On dodaje da će novi pokret biti otvoren za sve dogovore sa ostatkom opozicije za izborne uslove i eventualni bojkot, ali da nikako neće i ne može da pristane da ono što je novi predsednik PSG već najavio, a to je zajednička lista sa Savezom za Srbiju na predstojećim izborima.

Vuletić za Danas ponavlja da će ostavke u PSG dati i gotovo svi važni ljudi u novobeogradskom odboru PSG, kao i da očekuje da će takođe otići i voždovački, zvezdarski, rakovički, kao i zemunski odbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari