Vulin objasnio šta znači termin "privatni Srbin" 1Foto: Beta/Branislav Božić

Novopostavljena ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova, Dijana Živić, „ima uticaj na Srbe na Kosovu taman koliko je i izvela protestanata u Gračanici,“ izjavio je danas srpski ministar vojni Aleksandar Vulin u emisiji „Novo Jutro“ TV Pink.

Vulin dodaje da je zapravo „jedina aktivnost te žene bila da učestvuje u organizaciji protesta protiv predsednika Vučića u Gračanici“, kao i da postavljanje „privatnih, kućnih Srba“ nije ništa neobično, jer se na taj način daje privid multietničnosti.

Dijana Živić imenovana je juče za ministarku poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova. Živić koja je, kako su preneli mediji, iz redova Samostalne liberalne stranke (SLS) koju predvodi Slobodan Petrović, na ovom mestu naslediće smenjenog ministra u ostavci iz redova Srpske liste Nenada Rikala.

KoSSev prenosi i da je Vulin objasnio šta zapravo znači termin „privatni Srbin“ koji su i on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristili u opisu novopostavljene ministarke poljoprivrede Kosova, Dijane Živić.

„To znači da su to Srbi koji ne predstavljaju nikoga, koji predstavljaju samo sebe, koji imaju nekad klijentske veze sa predstavnicima vlasti u Prištini, a nekad su ucenjeni, kako kad.“

„Znate, za njih niko nije glasao, to nisu ljudi koji su dobili većinu na izborima,“ objasnio je Vulin.

Vulin objasnio šta znači termin "privatni Srbin" 2
Foto: Facebook/Ramus Haradinaj

Svoje ministarsko mesto, Živić je, kako Vulin kaže, dobila nakon što se na gračaničkom protestu sakupilo njih „pet-šest“.

„Izgleda da je skupo to. Nije lako naći Srbina koji će da protestuje i buni se protiv svoje države,“ poručio je Vulin.

Vulin nema saznanja o tome da li je nova kosovska ministarka poljoprivrede završila fakultet, „to stvarno ne znam, ali priznaćete od Haradinaja…mislim…pretpostavljam da su to približne kvalifikacije“.

A koje to karakteristike je imao bivši kosovski ministar poljoprivrede, Vulin nabraja:

„Nenad Rikalo je bio obrazovan, sposoban, dobar čovek koji je poštovao svoju državu, koji je znao da ne može biti života na Kosovu i Metohiji bez Vlade Republike Srbije i bez Beograda.“

Povukao je paralelu sa regrutovanjem Srba u redove kako je nazvao „tzv. paravojske na Kosovu i Metohiji“:

Vulin objasnio šta znači termin "privatni Srbin" 3
Foto: MOD

„Slično je sa tzv. paravojskom na Kosovu i Metohiji, kada pozivaju Srbe da se pridruže toj vojsci. Pa ne rade oni to zato što žele da budu oficiri, zato što žele da budu tu kao ljudi, kao borci, treba im samo opravdanje da je ta paravojska je zapravo multietnična.“

Kako sam kaže, morao je da se zapita „Srbin koji uđe u tu vojsku, je l on svestan da će marširati pod zastavama UČK da će se pozivati na tradicije terorističke organizacije koja je ubijala njegove rođake, koja bi ubijala njegove rođake samo ako bude prilike za tako nešto“.

Nedavno je završen konkurs Ministarstva odbrane Kosova za prijem novih članova KBS-a, dok su se, prema izjavama kosovskih zvaničnika, prijavili i Srbi. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj nakon završenog konkursa, u objavi na Fejsbuk profilu, naveo je da je od ukupno 200 prijavljenih iz nevećinskih zajednica na Kosovu, prijavljeno oko 40 Srba.

Dan ranije, govoreći upravo o ovom konkursu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je iz Raške, gde se sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova,“molio“ Srbe da se ne pridružuju ovoj formaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari