Vulin: Srpski svet nije poziv na sukobe već odgovor na nasilje nad Srbima 1Foto: BETA/MUP SRBIJE/DS

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da „srpski svet“ nije poziv na sukobe, već odgovor na političko i fizičko nasilje nad Srbima van Srbije.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vulin je to izjavio povodom izjave hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana o „srpskom svetu“ za koji je rekao da su takve „osvajačke politike“ poražene.

„Grlić Radman nije našao razlog da osudi divljanje na Cetinju i ne vidi problem u nasilnim pokušajima da SPC bude jedina verska zajednica u Evropi koja pod zaštitom dugih cevi ide da se pomoli Bogu u svom manastiru, ali vidi problem u Srbiji, koja neće da ćuti pred nasiljem i poniženjem“, rekao je Vulin.

On je istakao da „srpski svet“ nije poziv na sukobe, već je odgovor na političko i fizičko nasilje nad Srbima, na ćutanje o zločinima u Oluji, na podsmevanje poklanim podrinjskim Srbima.

„‘Srpski svet’ nastaje da se ne bi ponovio jasenovački genocid i nastaje da ‘Velika Albanija’ ne prođe bez brane i otpora, da kada se Srbi u Republici Srpskoj primoravaju pod pretnjom robije da prihvate da su genocidan narod ima ko da ih okupi i ohrabri da budu jedinstveni“, naveo je Vulin.

Dodao je da je to politički mirni i nikakav drugačiji odgovor na pokušaj otimanja Kosova i Metohije, na rušenje Republike Srpske, na vraćanje ustaštva u zvaničnu politiku Hrvatske, na pokušaje da se Srbima oduzme crkva, a da se Srbi van Srbije proglase agresorima i okupatorima, a tragovi njihovog postojanja zatiru.

„Srbi su postali jedinstven politički narod i to im niko ne može zabraniti“, zaključio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u odgovoru hrvatskom ministru spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari