Zaključak minulog sastanka šefova diplomatija Evopske unije u Briselu s kojeg je poručeno da će Srbija moći da napreduje u procesu pridruživanja EU, uz očekivanje da će u Beogradu biti formirana „vlada s jasnim evropskim programom“, juče je u razgovoru za Danas potvrdio i zvaničnik Unije koji je insistirao na anonimnosti.

Zaključak minulog sastanka šefova diplomatija Evopske unije u Briselu s kojeg je poručeno da će Srbija moći da napreduje u procesu pridruživanja EU, uz očekivanje da će u Beogradu biti formirana „vlada s jasnim evropskim programom“, juče je u razgovoru za Danas potvrdio i zvaničnik Unije koji je insistirao na anonimnosti.
On je ponovio da su Srbija i region Zapadnog Balkana bili jedna od važnijih tema ovog skupa, a da je Havijer Solana, generalni sekretar Saveta EU, istakao da se nada da će u Srbiji „vrlo brzo biti formirana vlada koja će dosledno biti posvećena reformama i ispunjavanju uslova neophodnih za nastavak procesa evropskih integracija“.

DULIĆ: Srbija u EU pokretačka snaga Balkana

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić istakao je nakon jučerašnjeg završetka sastanka parlamentaraca EU i zemalja jugoistočne Evrope, da je u kontaktima sa čelnicima Unije dobio poruku da Srbija ima izgleda da veoma brzo postane kandidat za ulazak u EU, ako u Beogradu bude formirana stabilna i proevropska vlada. Dulić je naveo da to podrazumeva i da bi građani Srbije veoma brzo mogli da putuju u EU bez viza, ali i da Srbija može biti zemlja koja će „sjajno ekonomski napredovati i postati motorna snaga na Balkanu“. Oliver Dulić je preneo zabrinutost čelnika Unije zbog negativnog političkog stava radikala i DSS-a prema ratifikaciji SSP-a.

Izvor Danasa navodi da je u Briselu takođe ocenjeno da su „građani Srbije na proteklim izborima jasno ukazali na svoj izbor po pitanju daljeg razvoja Srbije“, ali i naglasio „da je sada na liderima političkih partija u Srbiji da se što pre dogovore oko formiranja vladajuće koalicije“.
Izvor Danas je istakao da u Briselu vlada „optimistična atmosfera“ u vezi sa nastavkom evropskih integracija, jer „Srbija ima potencijal i kapacitete mnogo veće od nekih drugih balkanskih zemalja“ i da je „neophodna samo politička volja kako bi proces pridruživaja Uniji bio ubrzan“.
Vladimir Todorić, bivši savetnik vicepremijera Božidara Đelića za Danas tvrdi da će „u periodu dok SSP ne ratifikuju sve zemlje Unije, Srbija morati da primenjuje Privremeni sporazum“.
– Može se dogoditi da on bude odmah suspendovan zbog nesaradnje s Hagom, ali ako vlade zemalja članica odluče da je saradnja na odgovarajućem nivou, on ne mora biti suspendovan. Pri tome, moramo imati u vidu činjenicu da Holandija i Belgija nemaju više pravo veta – tvrdi Todorić.
Osim toga, Todorić ocenjuje da „pravi uslov za nastavak evrointegracija nije saradnja s Hagom, već formiranje proevropske vlade“. On navodi da bi ratifikacija SSP-a mogla da bude odložena dve do tri godine ukoliko skupštinska većina ne bude naklonjena evrointegracijama, ali ističe i to da Privremeni sporazum, koji pokriva 70 odsto SSP, stupa na snagu 1. jula ove godine.
Bivši šef diplomatije Goran Svilanović za Danas naglašava da SSP ne može biti poništen, a da je ratifikacija ovog sporazuma stvar elementarne skupštinske procedure. Upitan da li to znači da se pod određenim okolnostima može dogoditi da ratifikacija SSP-a nikada ne dođe na dnevni red srpskog parlamenta, Svilanović odgovara da je o tome rano govoriti, budući da još niko nema skupštinsku većinu i da vlada nije formirana. Svilanović isključuje i mogućnost da Sporazum parcijalno stupi na snagu ako bude ratifikovan u skupštinama dela zemalja članica EU.
– SSP ne može da stupi na snagu ako ga ne ratifikuje svaka od 27 zemlja članica EU. Ne postoji način da SSP parcijalno stupi na snagu i to ne važi samo za ovaj, već za svaki ugovor – izričit je Svilanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari