Za opoziciju ključna procena fijaska na oba izborna nivoa 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Stranke opozicije su svesne da ne mogu da pobede aktuelni režim SNS ni na jednom predstojećem izbornom nivou, pa su ispred sebe ispostavile prioritet pozicioniranja između sebe, odnosno pobedu onog prvog pored sebe iz opozicionog bloka, mišljenja je sagovornik Danasa, komunikolog Marko Veličković.

Veličković tako odgovora na pitanje da li da li će opozicija voditi snažniju kampanju za beogradske u odnosu na predsedničke izbore.

S druge strane, Dejan Bursać, istraživač na Institutu za političke studije, na isto pitanje našeg lista, ističe izvesnost stavljanja opozicionog fokusa na beogradske u odnosu na predsedničke izbore, usled prisutnosti i u odnosu na ostatak Srbije veće razvijenosti stranačkih infrastruktura, finansija, slobodnih medija i dobrog rezultata poziva na bojkot u prethodnom izbornom ciklusu.

– Prioritet pojedinačnih stranaka opozicije je da se pozicioniraju između sebe. U tom smislu, za većinu stranaka loš izborni rezultat neće biti primljen teško ukoliko ostale opozicione stranke prođu još gore. Takav pristup proizilazi iz svesti o tome da oni nisu sposobni da pobede vlast ali da postoji velika šansa da pobede onog prvog do sebe. Zato će različiti faktori u opoziciji primat dati različitim nivoima na kojima se izbori organizuju, u zavisnosti od toga kako procene svoje potencijale – kaže Marko Veličković.

Za očekivati je, dodaje naš sagovornik, da, recimo, Ne davimo Beograd svoj fokus stavi na Beograd, dok se Stranka slobode i pravde verovatno opredelila za predsedničke izbore.

– Ipak, ukoliko se proceni da će cena očekivanog fijaska biti prevelika, ne bi trebalo odbaciti ni mogućnost zajedničkog ili delimičnog bojkota izbora na svim nivoima. Moguće da strategija Narodne stranke ide u tom smeru – da puste ostale da se potroše na izborima, kao što je bio slučaj sa Pokretom slobodnih građana 2020. godine, a da se oni kao neko ko je izbore bojkotovao, postave kao buduće moralne vertikale, neopterećene prethodnim izbornim porazima – zaključuje Marko Veličković.

Prema rečima Dejana Bursaća, čini se da će opozicija više pažnje posvetiti kampanji za beogradske u odnosu na predsedničke izbore, iz dva razloga. Jedan je, napominje naš sagovornik, objektivni, koji se svodi na argumente da je opozicija je skoncentrisana u Beogradu sa aktivistima, funkcionerima, odborima koji još funkcionišu za razliku od ostatka zemlje, kao i da su u Beogradu finansije i neki nezavisni mediji, odnosno da ima glasača opozicije.

– Takođe, logično je da se opozicija skoncentriše na beogradske izbore i zato što vidimo da opozicija ima neke šanse da ostvari dobar rezultat u glavnom gradu, što je evidentno na osnovu rezultata bojkota od prošle godine, gde je bio ogroman odziv za bojkot opozicije. U Beogradu je izlaznost bila 38 odsto. Naravno da imamo i taj treći razlog, a to je da ko god bude išao na predsedničke izbore ide protiv Aleksandra Vučića direktno i tu se ne može očekivati uspeh. Štaviše, većina lidera opozicije će gledati da izbegne direktnu konfrontaciju sa Vučićem na predsedničkim izborima jer će, očekivanje je, biti poražen već u prvom krugu. Lideri opozicije će možda poturiti slabije kandidate na predsedničke izbore, a usredsrediti se definitivno na beogradske izbore – zaključuje Dejan Bursać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari