Predsednik Mađarske Laslo Šoljom, koji je juče počeo trodnevnu posetu Vojvodini, danas će se sastati s predsednikom pokrajinskog parlamenta Šandorom Egerešijem i posetiti Zrenjanin i još neka mesta u Banatu naseljena Mađarima, dok će sutra, u nedelju, prvo u Novom Sadu razgovarati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a u večernjim satima u Subotici prisustvovati centralnoj proslavi vojvođanskih Mađara u čast ustanka Lajoša Košuta i Šandora Petefija.


Upravo je najveći nacionalni praznik Mađarske, 15. mart, koji se obeležava u znak sećanja na revoluciju 1848. godine, bio povod za Šoljomov boravak u Srbiji. Mađarski predsednik je najpre, juče, posetio Horgoš, kako bi učestvovao u proslavi 239. godišnjice osnivanja ovog pograničnog mesta i gde je otkrio spomenik prvom mađarskom kralju, osnivaču mađarske države Sent Ištvanu.

Šoljom je podizanje ovog spomenika ocenio kao još jedan dokaz slobode ispoljavanja nacionalnog identiteta za vojvođanske Mađare, isto kao što je to i formiranje manjinskih biračkih spiskova.

– Put Srbije prema EU rezultirao je ukidanjem viza, a krajnji cilj je ukidanje granica. Proces takvog nesmetanog povezivanja u oblasti kulture i nekih privrednih tokova je praktično već počeo, i u njemu učestvuju i Mađari iz Vojvodine. Međutim, ove činjenice ne treba da zamagle sliku da je očuvanje nacionalne istorije i identiteta mađarske zajednice složen i težak proces. To znači i integraciju u društvo u kojem žive ovdašnji Mađari, ali i otpornost prema mogućoj asimilaciji. Mi se svakako radujemo što vojvođanski Mađari uživaju kulturnu autonomiju, što nisu izgubili pravo da govore maternjim jezikom i školuju se na njemu, kao što se to desilo u nekim drugim zemljama – rekao je Šoljom u Horgošu.

Potom je otišao u Sombor gde je položio vence na spomen-ploče sa obe strane ulaznih vrata Kasine. Jedna od njih postavljena je Somborcu Jožefu Švajdelu, generalu Košutove armije, kojeg je u rumunskom Aradu pogubila austrijska vojska. Druga spomen ploča posvećena je Mađarima postradalim 1956, u vreme sukoba sa Sovjetskim Savezom. Upravo je Kasina u Somboru bila jedan od prihvatnih centara za izbeglice iz Mađarske, odakle su svi do jednoga nastavili put prema SAD, Kanadi, Australiji i zapadnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari