Zaharova: Inckova odluka ne može imati pravne posledice 1Marija Zaharova Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Duboko smo uznemireni grubim i apsolutno neprihvatljivim mešanjem odlazećeg Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Incka u unutrašnja pitanja ove suverene i nezavisne evropske države, navodi se u komentaru Marije Zaharove, predstavnice Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Komentar je usledio nakon odluke Visokog predstavnika u BiH da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, javlja Radio Slobodna Evropa.

Zaharova navodi da Ruska Federacija, kao država garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora, Inckov čin doživljava kao otvoreni napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, njen ustavni poredak i punomoćja organa vlasti, te njegova odluka ne može imati pravne posledice.

„Njegova tzv. odluka o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u delu koji inkriminira ‘poricanje’ zločina određenih kategorija nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći u smislu Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u BiH iz 1995. i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor Veća za sprovođenje mira da bi se sva odgovornost prenela na lokalne strane“, navodi se u saopštenju koje prenosi RSE.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koristeći Bonska ovlašćenja, nametnuo je danas dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Na odluku visokog predstavnika reagovali su i predstavnici SAD-a i Evropske unije u BiH.

Iz Ambasade Sjedinjenih Država u BiH navode kako su negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi i da podrivaju uzajamno poverenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU.

„Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju“, navode u pisanom odgovoru iz Ambasade SAD-a za RSE.

Da budemo jasni: revizionizam i poricanje genocida protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima, navodi pres-služba EU u pisanom odgovoru koji je dostavljen medijima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Zaharova: Inckova odluka ne može imati pravne posledice”

  1. Šta bi ova plavuša imala da kaže oko genocida koje su Rusi uradili u više navrata u 18 vijeku?

  2. Hirosima i Nagasaki? Indijanci? Rat u Vijetnamu?
    Prvo bi Amerikanci morali da se pokriju usima

  3. Sve su Vam ovo vezbe za Vase, ucite se dok je vreme ali i reagujte dok je vreme, srecno u svemu .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.