Orban dočekao premijerku Srbije uz vojne počasti 1Foto: EPA-EFE/BALAZS SZECSODI / PRIME MINISTER'S OFFICE / HANDOUT HUNGARY OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban pripredio je danas svečani doček premijerki Srbije Ani Brnabić, uz vojne počasti, na trgu Košut u Budimpešti, čime je zvanično počela radna poseta Mađarskoj.

Posle sastanka dva premijera, održaće se 4. zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Mađarske, na kojoj će se razgovarati o daljem unapređenju saradnje dve zemlje i jačanju regionalne saradnje.

Premijer Mađarske Viktor Orban priredio je u četvrtak uveče svečanu večeru, u čast premijerke Srbije Ane Brnaibć i članova Vlade, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Posle četvrte zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Mađarske, biće potpisano više sporazuma, a premijeri Brnabić i Orban obratiće se medijima.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za RTS da će danas u Budimpešti, u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, biti potpisano deset različitih sporazuma o saradnji, devet međudržavnih i jedan u privatnom sektoru. Brnabić je objasnila da se sporazum, koji će biti potpisan u privatnom sektoru, tiče formiranja zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu malina u Arilju.

Mađari su politički i privredno izašli u susret molbama predsednika Aleksandra Vučića i naporima Vlade Srbije da Maрarska investira u centralnu Srbiju, a ne samo u Vojvodinu. O investiranju Mađarske u Srbiju već sam pričala sa premijerom Viktorom Orbanom, rekla je Brnabić. Brnabić je dodala i da nema problema u izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, posebno ne što se tiče Srbije.

Sa mađarske strane bio je neki problem, eventualno percipiran, oko javnih nabavki. Mađarska je transparentno raspisala javnu nabavku i rekli su mi da su 33 kompanije zaintrteresovane. Oko toga nema nikakvih problema, istakla je ona.

Mi smo započeli radove na deonicama Beograd-Stara Pazova i Stara Pazova-Novi Sad. Mislim da će se na kraju ispostaviti da je to dobra stvar i za EU, ocenila je Brnabić.

Orban dočekao premijerku Srbije uz vojne počasti 2 Budimpešta    Foto:  Vlada Srbije

Brnabić i Orban danas popodne govoriće na Privrednom forumu Mađarska-Srbija.  Tokom radne posete Mađarskoj, Brnabić će razgovarati i sa predsednikom Mađarske Janošom Aderom. Protekle tri zajedničke sednice dve vlade Srbije i Mađarske održane su u Beogradu, Budimpešti i Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari