Zajedno za Šumadiju „proziva” SNS zbog izostanka reakcije na parafraziranje nacističkog slogana njihovog funkcionera 1Foto: Z. S. M.

Pošto je i posle punih 25 dana izostala svaka reakcija Srpske napredne stranke povodom objave na Fejsbuk stranici „Jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik – Aleksandar Vučić” njihovog člana i funkcionera Miroslava Petrašinovića, predsednika Skupštine grada Kragujevca odbornici Zajedno za Šumadiju – Zdrava Srbija sazvali su konferecnsiju za novinare u Gradskoj upravi.

– U pitanju je jedna od najpoznatijih nacističkih parola iz Hitlerovog vremena i to je nezamislivo u Srbiji, pogotovo u našem gradu gde su fašisti 1941. godine streljali preko 2.500 Kragujevčana. Očekivali smo reakciju poverenika SNS-a i gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, ali je ona za ovih 25 dana izostala. Takođe, nema ni javne izjave povodom ovoga samog Miroslava Petrašinovića, rekao je Ivica Samailović, ispred Odborničke grupe ZZŠ-ZS.

Oni zahtevaju od Srpske napredne stranke, gradonačelnika, Odborničkog kluba SNS-a da se konačno javno izjasne povodom ove nacističke parole koju je njihov član i funkcioner Miroslav Petrašinović „izbacio” na svojoj Fejsbuk stranici.

– Da li je to uradio iz neznanja ili ne, nas to ne interesuje. Interesuje nas samo to da je funkcija koju obavlja Petrašinović jedna od najbitnijih u Kragujevcu. Sa te pozicije predsednik gradske Skupštine mora da vodi računa da se ne udvara predsedniku svoje stranke, već da razmišlja o svakoj reči, rečenici i paroli koju „izbacuje” kao čovek na tako bitnom mestu, smatraju članovi ove Odborničke grupe u Skupštini grada.

Za njih je ćutanje o ovom slučaju nedopustivo za Kragujevac i njegove građane.

– Nije se čak ni izvinio porodicama koje su fašisti streljali pod tom parolom. Upozoravamo na to i tražimo zvaničnu reakciju Darka Glišića, predsednika Izvršnog odbra SNS-a i samog predsednika njihove stranke Aleksandra Vučića. Ako reakcije ponovo izostanu, smatraćemo da Srpska napredna stranka polakim ali sigurnim koracima gazi ka retorici i ideji fašizma koju usvaja, što je pogubno ne samo za naš grad i Kragujevčane već za čitavu Srbiju, zaključio je Samailović.

Odbornici ZZŠ-ZS će nastaviti da na to podsećaju javnost, ne samo Kragujevačku dok Petrašinović od svoje stranke, SNS-a ne „dobije konsekvence” a po nima u evropskim i svim razvijenim zemljama da je iko napravio ovakav gaf, sam bi dao ostavku iz moralnih obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari