Zarzecki u Srbiji u "osmatračkoj" misiji 1Foto: Beta/Ognjen Stevanović

Poseta direktora američke Radne Grupe 231 Biroa za međunarodnu bezbednost i kontrolu naoružanja Tomasa Zarzeckog Srbiji, ima više ispitivački i istraživači karakter nego što predstavlja ozbiljniju pretnju sankcijama koje bi Sjedinjene Američke Države mogle da uvedu Srbiji, saglasni su sagovornici Danasa – Branka Latinović, karijerna diplomatkinja, i Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda.

Poseta Zarzeckog, koji rukovodi radnom grupom zaduženom za uvođenje sankcija prema ruskom bezbednosnom sektoru, ali i svim firmama, pojedincima i državama koji sarađuju sa vojnim i obaveštajnim sektorima Ruske Federacije, usledila je juče, a nakon prošlonedeljne izjave visokog američkog diplomate Metjua Palmera, da bi Srbija zbog naoružanja, koje nabavlja iz Rusije, mogla da bude suočena sa sankcijama SAD.

– Poseta Zarzeckog je više ispitivanje situacije. Međutim, ne treba gubiti iz vida da su SAD očigledno ljute na Srbiju. Što i nije toliko čudno posle svih tih vojnih vežbi koje je Srbija imala sa Rusijom poslednjih godina. Dakle, sama poseta nije, pretpostavljam, ništa toliko ozbiljno i alarmantno, ali neophodno je posmatrati širi kontekst, koji je politički. Preterana euforija usled poslednje vojne vežbe Srbije i Rusije sigurno je podstakla SAD i američke diplomate da ispitaju okolnosti pod kojima se sve to odvija – ističe Branka Latinović.

Prema njenim rečima, ne bi trebalo izgubiti iz vida i novi zakon američkog Kongresa o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije, koji je nedavno osnažen i podzakonskom regulativom.

– Dakle, ova poseta se može posmatrati i kroz ugao ispitivanja aktivnosti u odnosu na taj zakon iz 2017. godine – zaključuje sagovornica Danasa.

Igor Novaković, takođe, smatra da je cilj posete ispitivanje situacije, dodajući u izjavi za Danas da su tome doprinele i učestale vojne vežbe koje Srbije ima sa Rusijom.

– Ovo je prosto signal srpskim vlastima da se obim saradnje sa Rusijom smanji. Ili da bar ostane u okvirima u kojima je danas, da se ne proširuje. Uostalom, jasno je da sve što radimo u tom smislu, Amerikanci će zapamtiti i to će doći na naplatu. Mi smo mala zemlja, okružena NATO državama. S druge, ne treba zaboraviti da sa NATO imamo saradnju kroz Partnerstvo za mir. Tu postoje određene političke obaveze i odgovornost koje mi dovodimo u pitanje – Igor Novaković.

Razgovor je bio korektan i dobar i neće biti sankcija, izjavio je u petak u Beogradu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući sastanak sa Tomasom Zarzeckim. Prema njegovim rečima, Zarzecki je bio zadovoljan onim što su mu rekli i dodao da „nema šta da krijemo“. „On procenjuje da li neki čovek, kompanija ili država treba da se nađu na udaru sankcija, nije to spektakularna poseta, obišao je već 60 zemalja“, objasnio je Dačić.

Dodao je da je osnovna poruka koju je preneo Zarzeckom bila da Srbija želi otvoren odnos i da nema nikakvu nameru da ulazi u sukob sa SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari