"Zašto bi Rusija stvarala prepreku Srbiji na putu ka EU" 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Moja prva reakcija na izjave Aleksandra Vučića i Vladimira Putina o tome da Rusija ima moć u UN da spreči pridruživanje Kosova jeste da niko nikada nije u to sumnjao. To je činjenica.

Interesantno pitanje glasi zašto bi Rusija to činila i tako stvorila ozbiljnu prepreku za članstvo Srbije u EU, ocenjuje za Danas Arne Sanes Bjornstad, norveški ambasador u Srbiji, u odgovoru na pitanje kako komentariše poruke iz susreta Vučića i Putina – da bez pristanka Rusije nema stolice za Kosovo u UN, dok EU i SAD istovremeno očekuju da Srbija u što skorije vreme normalizuje odnose i da saglasnost da Kosovo postane članica UN.

„Normalizacija odnosa“ sa svim susedima je uslov za članstvo u EU, ističe sagovornik našeg lista, postavljajući pitanje da li je „normalizacija“ sa Kosovom moguća ukoliko Srbija i dalje radi da spreči članstvo Kosova u UN?

– Na to pitanje EU mora da odgovori. Drugo pitanje jeste šta bi nateralo Kosovo da želi da pregovara o pravno obavezujućem sporazumu o „normalizaciji“. Čak i bez članstva u EU, normalizacija odnosa sa Kosovom je u interesu Srbije, uključujući i potencijal za trgovinu i investicije koji bi se time otvorio. Ne mislim da je stavljena tačka na ovu temu. Srbija i Kosovo su ti koji će odlučiti kakvu vrstu normalizacije žele i šta žele da potpišu kao svoje zakonske obaveze – napominje norveški ambasador u Srbiji za Danas.

Upitan kako ocenjuje Vučićevo prisustvo na vojnoj paradi u Moskvi, imajući u vidu da je, osim izraelskog premijera, predsednik Srbije bio jedini visoki zvaničnik tog ranga, kao i šta to govori o odnosu prema evropskim integracijama, Arne Sanes Bjornstad kaže: „Poziv Vučiću predstavlja veliku čast.“

– Što se tiče Vučićevih namera u vezi sa članstvom u EU, ne bih „učitavao“ previše u ovaj put u Moskvu. Nemam nikakvu sumnju da je Vučić potpuno iskren u želji da uvede Srbiju u EU uz istovremeno održavanje dobrih odnosa sa Rusijom. Vučić želi da Srbija bude jaka evropska država sa životnim standardom na nivou EU. Stoga, ne postoji nikakva realistična alternativa članstvu u EU. Dovoljno je samo pogledati podatke o trgovini ili investicijama, ili životnom standardu, ili gde se Srbi sele da bi živeli bolje. Srbija je u srcu Evrope i njena budućnost je u evropskoj integraciji – zaključuje ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu.

„Nisam istupao na način da bilo kome pretimo nego sam predsednika Rusije Vladimira Putina zamolio da nam Rusija kao jedna od najmoćnijih svetskih sila pomogne u Ujedinjenim nacijama i drugim organima u rešenju kosovsko-metohijskog problema“, izjavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u izjavi novinarima u Moskvi rekao da se stavovi Srbije i Rusije umnogome poklapaju po pitanju Kosova i da će Rusija jasno i nedvosmisleno izneti svoje stavove. „Bez bilo kakve ruske saglasnosti u Ujedinjenim nacijama je nemoguće da se dobije bilo kakvo rešenje. U tom smislu Rusija će veoma aktivno pratiti i sadržaje naših razgovora i sve što se bude zbivalo i uvek će pravovremeno reagovati“, objasnio je Vučić.

On je precizirao da Rusija neće direktno učestvovati u pregovorima Beograda i Prištine, jer se oni vode pod okriljem Evropske unije. Na veoma aktivan i suštinski način Rusija će, nastavio je Vučić, pratiti kompletan proces i situaciju u odnosima Beograda i Prištine, kao i uticaj međunarodnih faktora na to pitanje. „Znamo da je kompromis ono što želimo, ali sam ja izrazio ličnu skepsu da Albanci na suštinski kompromis nisu spremni, a da su još manje spremni oni koji su pružali podršku u protivpravnoj nezavisnosti Kosova“, predočio je Vučić.

Vučić je, ipak, izrazio nadu da će se „stvari završiti“. Putin, Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanjahu položili su venac na Grob neznanog junaka pod zidinama Kremlja. Oni su u Aleksandrovsku baštu došli peške sa Crvenog trga, nakon održavanja vojne parade u čast 73. godišnjice pobede nad fašizmom.

Na vencima su natpisi na ruskom, srpskom i engleskom jeziku. Nakon polaganja venaca, lideri su odali počast minutom ćutanja, a zatim su intonirane himne sve tri zemlje.

Predsednik Srbije završio je juče dvodnevnu posetu Moskvi učešćem u šetnji „Besmrtnog puka“, noseći fotografiju svoga dede Anđelka Vučića. Kako javlja RTS, u šetnji „Besmrtnog puka“, pored predsednika Putina i Vučića, učestvovali su građani koji su nosili portrete svojih rođaka, koji su učestvovali u Velikom otadžbinskom ratu i dali živote za pobedu nad fašizmom. „Moji roditelji su našli fotografiju pokojnog dede kojeg su ustaše ubile, tako da ću ja ići pored predsednika Putina da pokažem da želimo da sačuvamo pamćenje na one koji su stradali od fašizma u to teško vreme i sa željom da se to vreme nikada ne ponovi“, rekao je ranije Vučić novinarima povodom učešća u šetnji „Besmrtnog puka“. Šetnja „Besmrtni puk“ je deo obeležavanja Dana pobede, koja se održava posle vojne parade povodom dana sećanja na pobedu nad fašizmom.

Ruske pesme i srpska himna

Predsednik Srbije je ispričao za Sputnjik i šta je posebno interesovalo predsednika Putina, na prijemu uoči parade i Dana pobede.

„Putina je na prijemu strašno zanimalo koje su pesme iz Rusije popularne u Srbiji. Rekao sam mu da su popularne ‘Kaćuša’ i druge pesme. Ono što je mnogo važnije za naš narod, jeste da smo učvrstili našu saradnju i razgovarali o važnim pitanjima za Srbiju i ekonomske saradnje“, rekao je Vučić.

Upitan koji mu je bio posebno upečatljiv trenutak tokom dvodnevnog boravka u Moskvi, Vučić je odgovorio da je to bilo polaganje venaca na Grob neznanog junaka, kada je intonirana i srpska himna. „Nekad čovek ne može da pronađe dovoljno lepih reči kada čuje svoju himnu na polaganju venaca pored Vladimira Vladimiroviča i Benjamina Netanjahua. To je osećaj koji može da opiše mali broj ljudi na svetu“, rekao je Vučić, prenosi Sputnjik. P. D.

„Ura“ na Crvenom trgu

„Ura, ura, ura!“, odjekivalo je Crvenim trgom, nakon što je ministar odbrane general armije Sergej Šojgu čestitao vojnicima 73. godišnjicu pobede u Velikom otadžbinskom ratu. Paradom je komandovao komandant kopnene vojske general-pukovnik Oleg Saljukov. Na tribinama su sedeli predsednik i glavnokomandujući Oružanim snagama RF Vladimir Putin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanjahu, kao i državni vrh Rusije, ratni veterani i mnogi drugi počasni gosti. Među njima je bilo i više od 1.300 akreditovanih novinara, prenosi Sputnjik. Ruski predsednik je čestitajući vojnicima, veteranima i svim građanima Dan pobede rekao da je ovo praznik koji je oduvek bio, jeste i biće sveti za Rusiju i da je to praznik opštenacionalnog ponosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari