Zašto se demonstrira u manje gradova posle skupa "Svi kao jedan" 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

Broj gradova u Srbiji u kojima će danas (petak) i za vikend biti organizovane protestne šetnje „Jedan od pet miliona“ znatno je smanjen posle velikog protesta 13. aprila u Beogradu.

Tako će na primer, prema podacima do kojih smo došli preko organizatora protesta, večeras umesto u četrdesetak gradova protest biti organizovan u Nišu, Žitorađi, Jagodini, Užicu, Valjevu, Pančevu, Šapcu i Topoli, uz otvorenu mogućnost da se ovim pridruže još neka mesta.

Iako politički analitičari smatraju da protesti treba da budu nastavljeni u mestima po Srbiji jer je to dalo efekta, situacija se i zbog nadolazećih praznika ali verovatno i zbog planova koje opozicione stranke imaju, polako menja. Ono što se može naslutiti iz razgovora sa organizatorima protesta je da će u mestima gde nema protesta biti organizovane akcije koje bi trebalo da osveže i podignu građansko nezadovoljstvo.

Umanjenje broja gradova u protestu sagovornici Danasa koji od početka učestvuju na njima i govore okupljenima, objašnjavaju time da posle velikog skupa dolazi do malog predaha i da je na redu nova faza protestnog delovanja.

Novinar i jedan od stalnih govornika na dosadašnjim protestima Srđan Škoro kaže da prema njemu poznatim informacijama protesti ulaze u novu, drugačiju fazu „kako sa akcijama širom Srbije tako i u Beogradu“.

– Šetnje sa govornicima su dale rezultate. Vlast je ozbiljno uzdrmana. Ali kao što znate mnogi su zamerali što se samo šeta a ne čini ništa konkretno. To konkretno je nešto što sledi, nešto o čemu će nas opozicija i njihovi prvaci blagovremeno obavestiti – navodi Škoro za naš list.

Profesor Čedomir Čupić smatra da vatra nezadovoljstva ne može biti ugašena te da energija protesta čeka nove načine da bi se razbuktala.

– Nakon što se 13. aprila veliki protest, od kojeg su mnogi imali velika očekivanja, završio mirno i na kojem je na veličanstven način pokazana građanska volja, došlo je do predaha. Moguće i da je taj broj od desetak gradova rezultat neusklađene organizacije što je takođe posledica tog velikog protesta. U naredom periodu će se znati da li protesti doživljavaju zamor i zatišje ili je to samo predah. Sklon sam da verujem da je ovo drugo – ukazuje Čupić.

Dok se Novom Sadu zbog Uskrsa ovog i sledećeg petka neće šetati, novi protest „Jedan od pet miliona“ u Nišu najavljuju iz Dveri. U ovoj stranci na protestima na centralnom niškom trgu ne očekuju incidente poput onog koji se dogodio minulog petka kada su na skupu govorili lider pokreta Dveri Boško Obradović i predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

Predstavnici kragujevačkog odbora protesta „Jedan od pet miliona“ kazali su za agenciju Beta da su čekali na stav organizatora protesta iz Beograda, a pošto ga nisu dobili odlučiće sami o načinu nastavka.

U Kragujevcu se inače šeta subotom. „Ove subote svakako neće biti protestne šetnje i govora, ali ćemo imati akciju kao odgovor na miting SNS-a u Beogradu o čemu ćemo da odlučimo“, rekla je članica odbora protesta u Kragujevcu Aleksandra Kostić. Ona je navela da „nije završeno“ zbog čega moraju da budu nastavljeni mirni protesti, ali u drugoj formi.

Prema jučerašnjim najavama, Topola je sinoć (četvrtak uveče) trebalo da bude prvi grad u kome su nastavljeni građanski protesti protiv aktuelne vlasti, a u pozivu na protest se navodi da su jednoglasno odlučili da nastave da „šetaju do daljnjeg“. Prema rečima organizatora u tom gradu, protest se nastavlja jer se posle velikog opozicionog protesta u Beogradu nije ništa promenilo.

Jerkov i Božović danas u Užicu

Užice – Trinaesti protest „Jedan od pet miliona“ biće održan večeras (petak) od 19 časova. Na platou ispred užičke skupštine, građanima će se obratiti Aleksandra Jerkov i Balša Božović, narodni poslanici DS, a potom će uslediti protestna šetnja centrom grada. N. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari