Zašto se ometaju baš skupovi Marinike Tepić? 1Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/EV

Marinika Tepić je najaktivnija i najviše smeta konstruisanoj režimskoj slici stvarnosti pošto otkriva afere vlasti.

Skupovi na kojima ona govori i skupovi opozicije se ometaju da bi se stvorila ilustracija fraze “njih narod neće”, a vlast deluje preventivno, pokušavajući da incidentima zaseni razloge zbog kojih se Tepić obraća građanima, kažu sagovornici Danasa odgovarajući na pitanje zašto se u poslednje vreme ometaju skupovi na kojima govori potpredsednica SSP.

Dva puta u dva dana, najpre u utorak u Kragujevcu, pa u sredu u Nišu, razgovor s građanima potpredsednice SSP, nije prošao mirno.

U Kragujevcu su članovi Levijatana u crnim majicama zaustavili četiri vozila, blikirali raskrsnicu u centru grada i svirali mašući srpskim zastavama. Policija je reagovali i nije došlo do incidenta.

U Nišu je desetak pristalica aktuelne vlasti, uglavnom žena, prekidalo je povicima i uvredama konferenciju za novinare na kojoj su govorili predsednik SSP Dragan Đilas i Tepić.

Čim su se upalile televizijske kamere, žene su počele da upućuju uvrede na njihov račun, a novinarima su pokušale da „postavljaju pitanja“, među kojima su bila i ona – otkud potpredsednici SSP „porše“ ili zašto SSP „podržava Veljka Belivuka“.

Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu i članoca Skupštine slobodne Srbije, za Danas kaže da je jano da naprednjaci imaju naređenje da se uguše svi glasovi koji inače retko stižu u neke gradove Srbije.

– Marinika je najaktivnija i najviše smeta konstruisanoj režimskoj slici stvarnosti. Konačno, predizborna kampanja je počela i ovo je pokazatelj kako će se stvari odvijati narednih meseci. Možemo očekivati sve veću brutalnost naprednjaka u narednim mesecima – navodi ona.

A rediteljka Milica Kralj, takođe članica SSS, ukazuje da se godinama ometa rasuđivanje koje čoveku nameće zdrav razum, ometa se slika koju vidiš sopstvenim očima rečima koje ti vlast nameće da bi se čovek sludeo.

– Ometaju se pravosudni procesi, istina, Ustav, ljudska prava – sve to sa namerom da bi građani bili zatočeni u stanju straha, letargije, zbunjenosti, nepoverenja. Ometa se obrazovanje da bi građani pristali da ih se drži u mraku. Ometaju se skupovi Marinike Tepić i opozicije da bi se stvorila ilustracija fraze “njih narod neće”, a zapravo se tako namerno i zločinački ukida pravo čovekovo da ima svoje mišljenje i da bude svoj čovek , a ne marioneta u rukama diktatora – navodi ona za naš list.

Sociolog Dario Hajrić navodi da je Tepić već neko vreme u krugu najpopularnijih opozicionih političara, a to u Srbiji automatski povlači sa sobom raznovrsne pritiske i maltretiranje, često i protivzakonito.

– Međutim, nije reč samo o tome. Njene konferencije za štampu su u više navrata obelodanile afere Vučićevog režima i napravile od njih teme sa kojih nije bilo lako skrenuti pažnju javnosti. Vlast zato sad deluje preventivno, pokušavajući da incidentima raznoraznih podrepaša zaseni razloge zbog kojih se Tepić obraća građanima – kaže on.

Prema njegovim rečima, reč je o planskom, ciljanom ometanju političkog delovanja.

– Da se iste metode primene kada konferencije za štampu i druge događaje pravi vlast, gledali bismo hapšenja, krivične prijave i naslove o pokušajima atentata. Pošto je reč o opoziciji, onda se to tretira – kako je to jedan prorežimski analitičar rekao kada je Tepić gađana kokoškom – kao „igra na ivici faula“. Time se pokušava reći da se politička igra još uvek odvija u granicama fer-pleja, ali konstantno nekažnjeno ometanje javnih nastupa je karakteristika autoritarnih država u kojima pravila ne važe isto za sve. Mi ne živimo u demokratskom uređenju i to valja ponavljati da ne zaboravimo da politika kakvom je sada gledamo nije normalno stanje, nego pervertiranje i demokratije i same ideje države – zaključuje Hajrić.

A iz SSP poručuju da SNS već dugo šalje svoje članove i zaposlene u lokalnim samoupravama da ometaju bilo kakve nastupe opozicije u Srbiji.

– Takvom taktikom hoće lažno da prestave da je Srbija protiv promena i da se ljudi dodatno zaplaše. U nastupima Marinike Tepić i Dragana Đilasa vide opasnost za svoj botovski položaj i privilegije bez osnova, plaše se istine i pravde koja dolazi u Srbiju. Pošto Marinika hrabro otkriva njihove afere javnosti, oni panično angažuju mahom ženske članove SNS da je prekidaju. To nema efekta jer samo pokazuje njihov strah i paniku režima pred raspad – kaže zamenik predsednika SSP Borko Stefanović za Danas.

Kako dodaje, njega njihovi napadi na štandovima i konferencijama za novinare podsećaju na neka crna vremena u jednoj drugoj državi.

Napadi na Tepić

Osim ometanja poseldnjih dana Marinika Tepić bila je meta i ranije. U februaru, dok je držala konferenciju za novinare u Pančevu, na kojoj je navela da su bakljade na krovovima zgrada u Pančevu, u znak podrške SNS, organizovali i sprovodili saradnici i članovi kriminalne grupe nedavno uhapšenog Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, uz uvrede bačena je i živa kokoška na nju. Zatim u aprilu u Jagodini kada je Tapić došla da pruži podršku lokalnim funkcionerkama privedenim zbog optužbi da su širile paniku, konferenciju za novinare nije bilo moguće održati mirno, jer su simpatizeri vlasti u nekoliko navrata pokušavali da spreči predstavnice SSP da govore.

A u avgustu prošle godine direktor ljudskih resursa Telekoma Draško Marković je prekinuo njeno obraćanje ispred Telekoma, počupao mikrofon snimatelju koji je radio prenos uživo na Fejsbuku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari