Zašto su se bivši i sadašnji zvaničnik SAD javno posvađali oko dijaloga Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Očigledno je da je Kosovo postalo jedna od tema kampanje za predstojeće predsedničke izbore u SAD.

Republikanci, predvođeni predsednikom Donaldom Trampom žele da Beograd i Priština postignu bilo kakav dogovor, pa makar iz ekonomskog domena, koji bi predstavljao adut Trampu, dok demokrate, čiji je kandidat Džozef Bajden, pokušavaju da se javnosti u Americi i u svetu prikažu kao neko ko će u slučaju Bajdenove pobede voditi „manje haotičnu spoljnu politiku“ od aktuelnog šefa države, navode nezvanično za Danas izvori iz diplomatskih krugova, komentarišući javnu svađu specijalnog predstavnika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i nekadašnjeg asistenta bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, Neda Prajsa, oko Kosova.

Diplomate takođe konstatuju da Tramp računa i na glasove Srba koji žive u Americi, „koji nisu zanemarljivi“, dok kosovski Albanci ne kriju da bi želeli da na izborima za predsednika pobedi Bajden, „koji je više puta posetio Kosovo i veruje se da ne bi pristao na ideju o podeli Kosova, koja je bliska srpskim zvaničnicima“.

Dragan Šutanovac, bivši predsednik Demokratske stranke i aktuelni predsednik Saveta za strateške politike, kaže za Danas da „sama činjenica da administracija Bele Kuće insistira da se sastanak održi upravo u SAD, i pored očigledne sabotaže prethodnog sastanka na kome je trebalo da razgovaraju Vučić i Tači, ide u prilog tvrdnjama da predsednik Tramp traži rešenja na međunarodnom planu koja će mu podići predizborni kapacitet i nakon sporazuma Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata svakako da bi sporazum između Beograda i Prištine imao uticaj na izborni kapacitet Trampa“.

– Iako je Trampu tajming izuzetno važan i dogovor pre izbora bi mu dobrodošao, smatram da je isuviše ambiciozno očekivati da će na sastanku doći do nekih krucijalnih pomaka jer suprotna strana ipak priželjkuje da pregovore nastavi, ali sa demokratskim predsednikom Sjedinjenih Američkih Država, ukazuje Šutanovac.

„Spektakularni neuspeh“

Kako je prenela agencija FoNet, Prajs je u poruci na Tviteru ocenio da je Grenel „postigao spektakularan neuspeh“ po pitanju dijaloga između Prištine i Beograda.

Grenel je reagovao na ovaj stav, rekavši da je Obamina administracija osam godina ignorisala Srbiju i Kosovo i dodao da će dve strane sada pregovarati u Beloj kući sledeće sedmice.

„Pregovori između Kosova i Srbije biće održani sledeće nedelje u Beloj kući. Vaš tim je osam godina ignorisao ljude u Srbiji i na Kosovu“, poručio je Grenel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari