Zašto vlast stvara utisak da je spremna da "očisti" birački spisak? 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković (arhiva)

Opozicija te najave smatra nedovoljnim saopštavajući da zna namere vlasti da time na veštački način poveća izlaznost s obzirom na to da protivnici režima najavljuju bojkot izbora.

Dušan Vučićević, asistent na FPN i član stručnog tima protesta „jedan od pet miliona“ koji je napisao mere i preporuke koje treba ispuniti kako bi izbori bili održani u fer i demokratskim uslovima, za Danas kaže da je još na predstavljanju preporuka stručnog tima naglašeno da je deo preporuka koji se odnosi na izborne uslove lakše prihvatljiv za vladajući režim.

– To se posebno odnosi na probleme u vezi sa neažurnošću i netransparentnošću biračkog spiska. Najpre, dodatnim ažuriranjem i terenskom kontrolom biračkog spiska na odgovarajućem uzorku bile bi otklonjene česte primedbe da „na izborima glasaju mrtvi“. To jednostavno nije moguće, ako opozicioni članovi biračkih odbora rade svoj posao, jer na biračkom mestu imamo dvostruku kontrolu: birač pokazuje lična dokumenta, a koriste se i sprej i UV lampa kako bi se sprečilo dvostruko glasanje – objašnjava Vučićević.

Kako dodaje, posebno u svetlu mogućeg opozicionog bojkota narednih izbora, režimu odgovara ažuriranje biračkog spiska jer bi brisanje određenog broja lica iz spiska neminovno uvećalo zvaničnu izlaznost, a samim tim i legitimitet novoizabranog parlamenta.

Zašto vlast stvara utisak da je spremna da "očisti" birački spisak? 2
Bojan Klačar Foto: Medija centar

– Ovo naravno ne znači da ovaj posao ne treba da bude odrađen jer bi bilo dobro da konačno saznamo odakle proističe ogromna razlika između broja upisanih u spisak i broja punoletnih lica koja prepoznaje popis stanovništva i da li smo u pravu kada tvrdimo da se pre svega radi o državljanima RS koji već dugo žive u inostranstvu i popis ih ne hvata, kao i licima koja imaju dvojna državljanstva Srbije i Crne Gore, odnosno BiH – navodi on.

Prema njegovim rečima, ova najava ne znači da je provera biračkog spiska dovoljna da tvrdimo da su stvoreni uslovi za slobodne i poštene izbore, već da ostaje još mnogo preporuka i veoma malo vremena da one budu ispunjene kako bi se ti uslovi stekli.

– Imajući u vidu način funkcionisanja režima pretpostavljam da je najava samo još jedna cigla u marketinškoj tvrđavi koja crnilo u Srbiji boji ružičastom bojom, ali ostavljam minimalnu mogućnost da su i predsednica parlamenta Maja Gojković i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Vučić shvatili da su zahtevi protesta opravdani, te pozdravljam napore da se problemi u funkcionisanju parlamenta i biračkog spiska otklone i ohrabrujem ih da nastave sa ispunjavanjem i ostalih preporuka – zaključuje Vučićević.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar smatra da pitanje izlaznosti nema puno veze sa naznakama vlasti da je spremna da reši neregularnosti  biračkog spiska.

– Vlast otvaranjem tog pitanja domaćoj i međunarodnoj javnosti pokazuje da je spremna da se pozabavi kritikama koje već dugo opozicija ima na izborni proces, a da pritom to „čišćenje“ za vlast neće značiti veliki gubitak ili će gubitak biti minimalni, odnosno neće uticati na rezultate izbora – ukazuje on.

Kako dodaje, dobar i precizan birački spisak važan je ukoliko se uz izbore bude održavao i referendum oko izmena Ustava, jer je tu važno koliko će ljudi izaći i dati podršku. Klačar smatra da je opozicija napravila ozbiljnu grešku što je nepravilnosti izbornog procesa prevashodno vezala za birački spisak koji nije najveći problem, iako je njegovo pročišćavanje dobar korak napred. On procenjuje da su najveći problem biračkog spiska umrla lica koja tu ne smeju da budu, ali da se njihov broj ne meri desetinama hiljada odnosno cifrom koja bi mogla znatno da utiče na rezultate izbora.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.