Zastoj moguć, ali zbog većih pitanja 1Foto: BETAPHOTO/ European Council Mario Salerno (arhiva)

Dijalog Beograda i Prištine koji je nastavljen posle dvadeset meseci zastoja, uprkos diplomatskim frazama EU posrednika, posle drugog kruga sastanaka ne uliva optimizam.

Nakon sporenja dve delegacije o tome da li se u Briselu razgovara o tehničkim pitanjima, kako ističe Beograd, ili statusu, na čemu insistira Priština, kosovski čelnici poručili su da se njihovo lobiranje za prijem u međunarodne organizacije nastavlja.

Odmah je reagovao predsednik Aleksandar Vučić, poručivši da će u tom slučaju Srbija biti petostruko uspešnija u radu na povlačenju priznanja Kosova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, prilikom jučerašnjeg gostovanja na televiziji Prva, naveo je da će Srbija, za sada, biti uzdržana i čekati reakciju međunarodne zajednice na najavu Prištine da će nastaviti kampanju prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama.

– Ako te reakcije nema, ukoliko se vidi da se Priština prijavljuje u međunarodne organizacije, mi ćemo nastaviti sa našim akcijama – rekao je Dačić. On je naglasio da se dijalog mora nastaviti, jer drugog rešenja nema, ali da je taj dijalog zasnovan na velikoj dozi nepoverenja. Dačić je takođe podsetio da je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Ričard Grenel objavio da je dobio uveravanja iz Beograda i Prištine dogovor o obostranom moratorijumu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i član delegacije Beograda Marko Đurić ocenio je juče na RTS-u kao odlučnu reakciju predsednika Srbije na poruku iz Prištine da nastavljaju lobiranje za prijem u međunarodne organizacije, te dodao da Aleksandar Vučić „čuva dostojanstvo države“.

– Mi nećemo ćutati na pokušaj Prištine da postane član međunarodnih organizacija. Odgovorićemo petostruko jače. I na prvu državu, ako bi našli, slučajno, neku državu koja bi ih priznala, pet puta više država će povući priznanje – kazao je Đurić.

Programski direktor Centra savremene politike Nikola Burazer poručuje za Danas da ne treba imati velika očekivanja od ove faze pregovora. On ocenjuje da je značajan korak unapred što je dijalog uopšte obnovljen, ali da se pokazalo da su pred njim isti izazovi kao i pre par godina kada je prekinut.

– Pitanje sveobuhvatne normalizacije jeste na dnevnom redu, ali nje neće biti bez dogovora o većem broju pojedinih pitanja, od kojih su neka već bila deo dijaloga. Pre bih rekao da vlada u Prištini time želi da poruči da neće biti implementacije postojećih sporazuma bez spremnosti Beograda na priznanje nezavisnosti Kosova – smatra Burazer.

Upitan da li zbog najave Prištine da će nastaviti kampanju za prijem Kosova u međunarodne organizacije i odgovora Beograda da će Srbija biti petostruko uspešnija u radu na otpriznavanju, ponovo može doći do zastoja u pregovorima, on odgovara da ne očekuje da će zbog tog pitanja doći do zastoja u dijalogu.

Prema Burazerovom mišljenju, ako bude zastoja, to će biti zbog nemogućnosti da se postigne dogovor o najvažnijim pitanjima, kao što je to bio slučaj i prethodni put.

Podsetimo, dijalog Beograda i Prištine obnovljen je posle 20 meseci zastoja sastankom Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija u Briselu, kojim je moderirao izaslanik EU Miroslav Lajčak. Prošle nedelje održan je drugi krug sastanaka na ekspertskom nivou o nestalim i raseljenim osobama, a Lajčak je na Tviteru ocenio da su razgovori bili produktivni i konstruktivni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari