Zelenović: Srbija na Zapadu, rešenje za Kosovo u što kraćem roku 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Lider Zajedno za Srbiju (ZZS) Nebojša Zelenović ocenio je da je „smislene“ pregovore vlasti i opozicije moguće voditi samo uz posredstvo Evropske unije (EU).

„Nepoverenje između političkih protivnika u našoj zemlji je tako duboko da, na žalost, ne postoji drugi način da promenimo katastrofalno stanje stvari“, naveo je on u autorskom tetu koji objavljuje nedeljnik NIN i dodao da bi u pregovore o izbornim uslovima trebalo da bude uključena i Amerika.

„Do promena Srbija treba da dođe izborima. Danas smo daleko od poštenih i slobodnih izbora, jer je režim u Srbiji pogazio ustavni poredak“, ocenio je Zelenović i izrazio uverenje da „građane oko ideje promena mogu da okupe organizacije i pojedinci koji imaju jasnu viziju i plan i koji nisu odgovorni za propuštene šanse“.

„Sa druge strane, promena atmosfere, koja će veliki broj građana vratiti u javni život, može se dogoditi samo ako imamo iskrenu i jasnu politiku. Svako od nas u opoziciji“, naveo je on i dodao da je predložio program u tri tačke.

„Prva tema je – nova lica u politici. Druga ključna stvar – jedan stub spoljne politike, Srbija na Zapadu. Nema jake Srbije ukoliko nije uređena na istim načelima kao i zapadne demokratije. Poštovanje ljudskih, građanskih i političkih prava i sloboda temelj su snažne države“, rekao je Zelenović.

„Ovo je preduslov za napredak ekonomije. Nove investicije, znatno bolje plaćena radna mesta, povećanje budžetskih prihoda, veliko unapređenje u prosveti i zdravstvu mogući su samo ako naša zemlja postane drugačija. Partnerstvo sa EU i Amerikom je prirodan put za ostvarenje ovog cilja“, naveo je on.

„Treća tačka je rešavanje pitanja Kosova i Metohije u najkraćem mogućem roku. Vreme ne radi za Srbiju. Poslednjih trideset godina su decenije propuštenih šansi. Ne postoji nijedan ozbiljan znak koji ukazuje da ćemo za dve, pet, ili deset godina biti u boljoj poziciji za rešenje ovog pitanja“, smatra Zelenović.

„Državni interes i interes svakog našeg građanina i porodice jeste da pronađemo rešenje. Tražimo da budemo uključeni u ovaj proces. Nije moguće doći do održive odluke ukoliko je ogroman deo društva isključen“, navodi se u tekstu.

„Predloge za rešenje možemo dati kada se upoznamo sa stvarnim stanjem stvari. Kakav mrak vlada u vezi sa pregovorima najbolje govore nedavni potezi (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i (kosovskog premijera Ise) Mustafe u vezi sa Zajednicom srpskih opština. Svako od njih je mahao svojim papirom. I, gle čuda, o istoj stvari postoje dokumenta koja imaju različitu sadržinu o samoj suštini. Idemo lošim putem i to je potrebno promeniti“, napisao je Zelenović.

„Ovo su tri tačke politike koje sam izneo u javnost i zatražio podršku. Stranka čiji sam predsednik (ZZS) već je napravila dogovor oko zajedničkog delovanja, na temelju ove politike, sa Građanskim demokratskim forumom. Vodimo razgovore sa drugim organizacijama i brojnim pojedincima. Spremamo se da krenemo u kampanju po celoj Srbiji i da ljudima objasnimo svoju politiku, kaže se u tekstu.

„Verujem da svako iz opozicije treba da izađe sa jasnim odgovorima oko najvažnijih državnih pitanja. Tako cemo dobiti jasan i jednostavan odgovor u koliko kolona ćemo se grupisati.

„Sve razlike koje postoje u opoziciji ne predstavljaju problem da zajednički nastupimo u borbi za uslove koji će omogućiti slobodne i poštene izbore. Oko ovoga je moguće i nužno napraviti konsenzus. Srbija je posle 30 godina formalnog postojanja parlamentarne demokratije prvi put dobila skupštinu u kojoj nema opozicije. Ovakvo stanje je politički neodrživo. Vreme je za akciju“, poručio je Zelenović.

„Svako iz opozicije treba da krene među građane i da izloži svoje ideje i politiku. Svako od nas ima interes, a ja verujem da ima i želju, da građani naše zemlje o svim ovim različitim viđenjima budućnosti Srbije odluku donesu na slobodnim i poštenim izborima“, navodi se u tekstu.

„Zbog ove ključne zajedničke vrednosti – neprikosnovenost slobodnih izbora – današnja opozicija mora očuvati međusobnu političku korektnost, bez obzira na sve razlike koje nas dele. Jasna politika, snažna akcija sa građanima, politička korektnost u opoziciji i jasan plan pregovora o izbornim uslovima, to je put do slobodnih izbora i bolje Srbije“, zaključio je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari