Živković: Među onima koji su upali u Skupštinu i Vučićev kum 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Zoran Živković, lider Nove stranke i jedan od učesnika u događajima 5. oktobra, povodom izložbe u Domu Narodne skupštine, posvećene nestalim slikama i umetničkim delima iz parlamenta pre 18 godina, ponovio je da tadašnji DOS, niti stranke koje su ga činile, nisu organizovale ni paljenje Skupštine, ni krađu slika.

Rekao je da je ono što se događalo posle podne 5. oktobra bio akt bezumlja koji je on i tada osudio, a i danas ponovo osuđuje i da bi one koji su to učinili mogao da nazove grupom neodgovornih pojedinaca čiji su bes, ili želja za krađom, ili nešto treće, doveli do toga da se unište vredna umetnička dela i zapali deo Skupštine.

„Mi smo tog dana osvojili slobodu i ovaj prostor je ponovo tada dobio značaj koji treba da ima u svakoj državi, a to je da bude hram demokratije. Sigurno je bilo pogrešno očekivati od nas da spaljujemo nešto što smo oslobodili“, rekao je Živković. On je za Danas dodao da je i danas potreban 5. ali i 6. oktobar i pokazao i fotografiju na kojoj se vide ljudi koji su 5. oktobra upali u parlament, a među njima je i Nikola Petrović, bivši direktor Elektromreža Srbije. Petrović u javnosti slovi za bliskog predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću i u kumovskim je vezama sa njim.

Maja Gojković, predsednica parlamenta Srbije, otvorila je juče u holu izložbu pod nazivom „Umetnost koja čeka pravdu“ , a koja je posvećena nestalim slikama, skulpturama i mobilijaru 5. oktobra. Ona je tom prilikom poručila da se ne sme odustati od potrage i da se pokradena umetnička dela moraju vratiti, jer je njihova vrednost neprocenjiva, ne samo u materijalnom smislu, već pre svega zato što predstavljaju važan deo našeg kulturnog identiteta i imaju izuzetnu umetničko-istorijsku vrednost. Ona je apelovala na sve građane koji bilo šta znaju o tim umetničkim delima da to jave Skupštini. Navela je da je upravo zahvaljujući savesnim građanima u proteklih nekoliko meseci vraćen deo otuđenog nameštaja, i dodala da se na tome neće stati.

SPS: Ima li istrage

Neđo Jovanović, poslanik Socijalističke partije Srbije, pitao je da li su nadležni organi protiv bilo koga koji su 5. oktobra rušili ustrojstvo države, uništavali imovinu i palili Skupštinu, pokrenuli postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari