Zvanični Beograd ne zna za nacrt sporazuma o Kosovu 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

rpskim vlastima nije poznato da je kabinet Federike Mogerini pripremio nacrt sporazuma o Kosovu, kažu za Danas nezvanično izvori iz državnog vrha, komentarišući tvrdnje koje je izneo prištinski list Koha ditore.

Od predstavnika Prištine naš list nije juče uspeo da dobije odgovor na pitanje da li su tačni navodi Kohe, a na tu temu, za sada, ne izjašnjava se ni kabinet Mogerinijeve, koja je posrednica u briselskim pregovorima.

Sagovornici bliski zvaničnom Beogradu navode da „ne znaju ni za kakav nacrt sporazuma“, dok izvori Danasa iz diplomatskih krugova ističu da je „malo verovatno“ da zvanični Brisel može da radi na dokumentu o konačnom rešenju za problem Kosova „iza leđa“ pojedinih država članica EU, uključujući Nemačku, koja se protive ideji o razgraničenju, odnosno „korekciji granica“.

„Vidljivo je da predstavnici zvaničnog Brisela imaju blaži stav o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, odnosno da su javno stavili do znanja pregovaračkim stranama da ne isključuju ni mogućnost izmene granica, što je u suprotnosti sa gledištem Nemačke o nepromenljivosti granica, ali teško je zamisliti da će konačno rešenje biti pronađeno bez zelenog svetla Berlina“, napominju diplomate.

Koha ditore je, podsetimo, objavila da je kabinet Mogerini u saradnji sa nekim „američkim krugovima“ već „pripremio nacrt sporazuma koji su predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači spremni da prihvate sa nekim modifikacijama“. Kako je Danas nedavno pisao, zvanični Vašington je spreman da u narednim mesecima još aktivnije učestvuje u pokušajima pronalaženja rešenja za kosovski problem, što uključuje i vođenje „šatl diplomatije“, odnosno česte posete Beogradu i Prištini predstavnika američke administracije.

Primetno je, takođe, da Austrija, koja trenutno predsedava EU, učestalo apeluje na potrebu postizanja sporazuma Beograda i Prištine, što je pre moguće. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je prekjuče u Beogradu nakon susreta sa predsednikom Vučićem u obraćanju medijima poručio da je „presudno da dijalog Beograda i Prištine bude uspešno okončan“, a juče je posle susreta sa Tačijem u Prištini da se „Austrija slaže sa svim sporazuma koji budu postignuti između Srbije i Kosova“.

– Ja sam ubeđen da će recipročno priznavanje doneti više mira. Bez sporazuma sa Srbijom, nema stabilnosti u regionu, a nema ni perspektive u EU… Verujem da će se doći do pozitivnog zaključka dijaloga, kazao je Kurc, preneo je Radio Kontakt plus. Na pitanje o razmeni teritorije, on je rekao da se „Austrija slaže sa svim sporazumima koji budu postignuti između Srbije i Kosova“. Interesantno je da prilikom boravka u Beogradu Sebastijan Kurc nije javno pominjao „recipročno priznanje“.

Austrijski kancelar je naglasio da je skeptičan kada je reč o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, bez prethodnih diskusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari