Ekonomija

Mihajlović: Šumadijski koridor ‘Vožd Karađorđe’ povezaće milion ljudi

Budući „Šumadijski koridor“ – auto-put već nazvan „Vožd Karađorđe“, biće dugačak između 220 i 270 kilometara, koštaće od 1,7 milijardi evra do više od dve milijarde evra, u zavisnosti od profila i priključaka na ostale koridore, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Zemlje istoka EU smanjuju razliku u blagostanju

Razlika između „novih“ i „starih“ članica EU sve je manja. To pokazuje i analiza Nemačke centralne banke. Međutim, i među tim zemljama postoje razlike. A na samom dnu su države koje se graniče sa Srbijom.

Bez konkretnih predloga o minimalcu

Na prvom od tri planirana sastanka poslodavaca, sindikata i države danas nije bilo reči o tome koliko će konkretno biti povećana minimalna cena rada naredne godine, kaže za Danas Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Veći minimalac o trošku države

Danas počinju pregovori između sindikata, poslodavaca i države o minimalnoj zaradi za narednu godinu, a prema zakonu dogovor bi trebalo da bude postignut do 15. septembra.

Počinju pregovori o minimalnoj ceni rada u Srbiji

Pregovori o minimalnoj ceni rada u Srbiji za 2020. godinu počinju 19. avgusta u 13 sati u prostorijma Unije poslodavaca, a u njima će učestvovati predstavnici tog udruženja, oba reprezentativna sindikata, Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS „Nezavisnost“, i ministarstava rada i finansija.

Država pogurala građevinsku industriju

Svetla tačka u srpskoj privredi ove godine je građevinska industrija koja je u drugom tromesečju zabeležila međugodišnji rast od čak 22 odsto, prema proceni Narodne banke Srbije.