Prva sesija donosi diskusiju o legendarnim izdanjima iz godine 1978: Kraftwerk “Man Machine” i David Bowie “Heroes”.

Predavači ciklusa „Zlatne godine“ su Momčilo Rajin, Žikica Simić, Dragan Ambrozić.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike 20. veka.

Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima.

Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto. Finale će uvek biti u raspravi sa publikom, tokom koje ćete i vi moći da kažete šta mislite””, navodi se u saopštenju.


U ponedeljak 19. februara, od 18 časova u Glavnom holu Doma omladine Beograda,
biće organizovan razgovor sa Momom Rajinom i Draganom Ambrozićem o dva izdanja koja su obeležila godinu 1977 i 1978: Kraftwerk “Man Machine” i David Bowie “Heroes”.


Radi se o albumima koji su spadaju u najslavnije avangardne prodore na hit liste svih vremena, umetničkim činovima koji su najavili novu epohu.