Geldof: Sadašnji političari nisu u stanju da reše svetske probleme 1Foto: Danas

Uprkos tome, moguće je rešiti jedan problem, koji je na izvorištu drugih problema, a to je siromaštvo, rekao je danas Bob Geldof, irski muzičar i svetski humanitarac, pred nastup na 25. Nišvil džez festivalu.

Na konferenciji za novinare, Gledof je ocenio da velika opasnost preti i od nacionalizma, u kombinaciji sa globalnim problemima, dodajući da „i Irci i Srbi dobro znaju šta je to nacionalizam“. On je pledirao na saradnju i kompromis na svetskom nivou, pošto nijedna država, ma koliko jaka bila, ne može sama da rešava planetarne probleme, kakvi su, recimo, globalno zagrevanje ili globalna ekonomija.

Govoreći kako se zarazio muzikom davno, slušajući i „vrišteći“ rokenrol, Geldof je ocenio da je taj muzički pravac bio centar svega i izvorište ideja. Danaa su to pametni telefoni i medijske komunikacije.

– Muzika je tada govorila o promenama, o potrebi i želji za promenama, a mi smo upijali sve to. Ja sam počeo da radim sa „The Boomtown Rats“-ima jer je trebalo sve da se menja- i ekonomija, i politika i stara muzika. Ali, ti dani su završeni. Danas pametni telefoni seju i distribuiraju sve ideje, a mediji razvodnjavaju poruku- kazao je on.

Geldof je kazao da je čuo za Nišvil, da je već nastupaio na džez festivalima, da voli klasičan džez, ali da je uvek više voleo bluz. Dodao je da « ne postoji ništa gore od fuzije irske muzike i džeza », a da je jedina osoba koja je umela da ih spoji Ven Morison. Fuzija jer skoro nemoguća jer je irska muzika stara, elegantna i primitivna, a i najprimitivniji džez je vrlo elegantan.

– Pošto je kraj festivala, i velika je vrućina, večeras hoću samo da se zabavim, pa neću svirati džez već irsku muziku. Dakle, imaćemo irsku žurku na Nišvilu- najavio je on.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je još jednom kazao da će večeras, posle koncerta, sa Geldofom razgovarati o eventualnoj organizaciji Live aid-u za Zapadni Balkan sledeće godine, kada se obeležava 35 godina od Live aid-a, rok koncerta na više lokacija u svetu na kojem je prikupljeno više od 60 miliona dolara za pomoć gladnima u Etiopiji. Geldof je bio jedan od organizatora tog planetarnog koncerta koji je pokrenuo humanitarce širom sveta.

Osim Geldofa, večeras bi trebalo da nastupe i Kenny Werner quartet& Dave Keibman, Piter Erskin and Johannes Weidenmuller (SAD), internacionalni bend Ratko Zjača nocturnal four, Vlatko Stefanovski trio (Severna Makedonija), Acoustic version (Bugarska), Ajs quartet (Albanija). Piteru Erskinu, jednom od najtraženijih bubnjara tokom poslednjih decenija i dvostrukom dobitniku Grammy nagrade, biće uručena Nišvilova nagrada “Car Konstantin”, za doprinos džezu.

Organizatori su više puta kazali da ovogodišnji, jubilarni festival ima do sada najači džez lajnap, pošto će se pred publikom naći najveći broj dobitnika nagrada Grammy i džezera koji su u nekom trenutku bili u svetskih Top 5. Festival je počeo 2. avgusta, traje deset dana, a koncipiran je kao “festival festivala”- sa 300 različitih programa, među kojima je 117 koncerata, 104 filma, 21 pozorišna predstava, poetske večeri i promocije knjiga, izložbe likovnih umetnika, segment posvećen stripu i drugi sadržaji. Na 20 scena u Niškoj tvrđavi i oko nje nastupa oko 1000 umetnika različitog profila. Po tradiciji, svi programi su besplatni, izuzev koncerata u zvaničnom programu, na Earth and Sky stejdžu.

Geldof kasnio zbog Er Srbije

Na početku razgovora sa novinarima Geldof se izvinio zbog toga što su ga čekali, pošto je konferencija za medije najpre bila zakazana u 14 šasova, pa odložena za 16,30. Razlog odlaganja je jednoipočasovni kašnjenje aviona « Er Srbije » kojim je muzičar stigao iz Francuske.