Foto: Marko Djokovic

Ovim hit programom za bebe proteklih dana prethodio je prvi ciklus koncerata za učenike mlađih razreda osnovnih škola na kome je u Beogradu premijerno izvođena muzička bajka „Veštica i maestro“, po istoimenoj knjizi britanskog dirigenta Hauarda Grifitsa, koji više od tri decenije živi i radi u Švajcarskoj. Knjiga je na srpskom objavljena u prevodu sa engleskog Bojana Drndića, a u izdanju Beogradske filharmonije.

Tokom sedam dana „Vešticu i maestra“ videlo je više od tri hiljade osnovaca, koji su na poklon dobili i Grifitsovu knjigu sa muzikom, a novo izvođenje ove muzičke bajke u BGF najavljuju za oktobar i to za decu predškolskog uzrasta, za koju se koncerti organizuju i preko predškolskih ustanova.

Maestro Hauard Grifits, čija se sklonost prema pisanju, koju neguje od studentskih dana, približava ljubavi prema muzici, kaže da je osnovnu priču smislio za nekoliko sati tokom učešća na nekom od festivala. On za Magazin BGF objašnjava da je želeo je da stvori nešto novo u ne baš bogatoj muzičkoj literaturi za decu u ranom uzrastu, pre nego što ih u duhu današnjeg doba obuzme tehnologija.

„Veštica i maestro“ zapravo je prva od tri knjige koje je napisao za decu i posle Velike Britanije i Nemačke sad je objavljena u Srbiji. U njoj je kroz život različitih porodica instrumenata i njihov zajednički rad, kao stanovnika jednog sela nalik Asteriksovom galskom mestu. Zaplet donosi njihova komšinica iz „tamne šume“ – veštica koja, uprkos strogoj zabrani roditelja, od detinjstva tajno svira na violini i silno želi da njenu muziku neko čuje. Ovu duhovitu knjigu ilustrovala je Karin Heler – Knape, a maestro Grifits je izabrao mladog češkog kompozitora i klarinetistu Fabijana Kunclija da napiše muziku za njegovu muzičku bajku.

– Priča je sveža, mada je ispričana na klasičan način, a muzika nije dosadna. Jako sam srećan što je knjiga objavljena u Srbiji i što Filharmonija izvodi ovu bajku. Sve od ove tri knjige za decu ima svoj temat. U drugoj knjizi predstavljeni su kompozitori poput Betovena, Mocarta, Rosinija…, a u trećoj se trudim da najmlađoj publici približim note – kaže maestro Grifits, koji planira da napiše knjigu o „Putu svile“ u kojoj bi zvukom predstavio svaku od zemalja koja se na njemu nalazi.

Za koncerte za bebe i za izvođenje „Veštice i maestra“ u BGF specijalizovao se dirigent Aleksandara Kojić. U muzičku bajku decu uvode filharmoničarke violinistkinje Slavica Perić i Tamara Marinković Tomić kao naratori, a vrhunac predstave je kad đaci dobrovoljci stanu za dirigentski pult.

– To je definitivno najveći hit koncerata. I pre „Veštice i maestra vrlo često smo praktikovali da deca stanu na dirigentsko mesto, jer tako ostvaruju najdirektniji kontakt sa orkestrom i to kroz zabavu. Ovoga puta je to deo same priče što je i način da se klinci maksimalno uključe u radnju. Ovaj segment najzabavniji je i za filharmoničare koji posebno nagrade male dirigente ‘sa preciznom rukom’ – kaže za Danas Jelena Milašinović, piar menadžer BGF.

Ona napominje da se Filharmonija trudi da deci uvek ponudi nešto novo.

– Razmišljamo o njima kao o generacijama koje edukujemo tokom celokupnog obrazovanja, jer ih većina dolazi kontinuirano, bilo da su u vrtićima, školama, a od nedavano i jaslama. Programi se gotovo nikad ne ponavljaju za isti uzrast što nam je prioritet. Podjednako je kreativno kad izvodimo dela standardne dečje muzičke literature, kao i ona koja nije namenski pisana za decu ali je mi prilagodimo za njih dodajući interesantnu priču, ilustracije i zabavnu naraciju – napominje Jelena Milašinović.

Muzika i mašta

– Ja sam dirigent, a dirigentu je potrebna mašta, u stvari, mnogo mašte. Zato sam osmislio ovu priču za vas. Zašto sam postao dirigent, jednostavno: jer je to jedan od najlepših poziva na celom svetu. I zato što volim muziku, jer je to jezik koji svi razumeju – napisao je maestro Hauard Grifits, čest gost BGF, čiju je interpretaciju muzike beogradska publika imala prilike da sluša tokom februara i marta. Odlukom britanske kraljice Elizabete Druge on je nedavno postao član reda Britanske imperije.

Mreža

– Koncerti za decu koje sezonama unazad osmišljava i organizuje Beogradska filharmonija sprovode se u saradnji sa školama kojima se blagovremeno pošalje poziv sa svim informacijama. Trudimo se da tu mrežu konstantno širimo i da poziv stigne do što više škola i van Beograda. Tako smo u ovom ciklusu „Veštica i maestro“ imamo đake iz Kovina, Omoljice, Bariča, Pančeva, Stare Pazove, isto kao što nam dolaze Nemačka, Francuska ili Internacionalna škola. Posebno nas raduje što nam se i same škole javljaju jer to znači da se dobar glas daleko čuje – kaže Jelena Milašinović.

Povezani tekstovi