Ulične besede pune boja 1Foto: Zoran Pislevic

Finalna EXIT-ova ponuda, dovedena tokom kasnog popodneva u opasnost zbog olujne kiše, za nastup troje repera unikatnih provenijencija ipak je umirila rasrđeno nebo i praznik urban jazz-a, hip hopa i vrhunskog ‘grime’ stila mogao je da sasvim na vreme započne svoju uzbudljivu procesiju.

IAMDDB, zanosna mančesterska urbana 23-godišnja ratnica, sa živopisnim prtljagom svog britansko-angolsko-portugalskog porekla, momentalno relaksira naelektrisanu atmosferu posle pljuska. Ona je zavodljiva pojava na sceni, a njen miks hip hopa i r’n’b-ja hipnotiše finoćom manufakturnog rada. IAMDDB upravlja publikom na način blage i dobrodušne premda britko oštroumne profesorke i zadaje im pevačke zadatke, uz čiju pomoć od svojih refleksija pravi ljupke generacijske himne, plešući poput kakve oživele crne skulpture.

Bruklinski reper Desiigner, unuk bluz muzičara Sidnija Selbija, i proteže Kanjea Vesta, unosi nov momenat u pojam umetničkog aktiviteta na sceni. Neprekidno u stanju pojačane frenetičnosti, ovaj 22-godišnji momak od nekog trenutka svog nezaboravnog nastupa više vremena provodi u dubinama publike ili verući se uz tonsku kućicu i VIP terasu nego na Glavnoj bini. Hip hop i ‘trap’ amalgamirani su ovde u upečatljiv šou kome nema ravnog!

I sve to praćeno pravom svitom njegovih ličnih scenskih pomagača sa foto-aparatima i mobilnim telefonima u svakoj ruci. Delirijum u publici izražen je radosnim plesom, urlanjem i upaljenim svetlima na svojim pak mobilnim aparatima. Luda žurka, trebalo joj je prisustvovati.

I konačno Skepta, londonska ‘grime’ legenda koja već 15-tak godina osvešćuje publiku na Ostrvu svojim uličnim besedama punim boja. Skepta je stariji brat onim malopređašnjim mlađahnim hip hop rođacima, što su nam demonstrirali žensku delikatnost britanske, odnosno njujoršku reskost i divljačnost one muške američke scene.

Ne toliko opasan i preteći kao super-fokusirani Stormzy onomad na ovoj istoj sceni, Skepta svejedno suvereno vlada Glavnom binom, krećući se poput iskusne zverke koja izvrsno zna kako da probudi dobro raspoloženje u ljudima i udahne inteligentnu iskru u njihove misli, i sve to bez suvišnih kerefeka. Jer, njegovo dostojanstvo je kraljevsko, a pripadnost svetskoj muzičkoj aristokratiji već izvesno vreme sasvim nesumnjiva. Poklonimo mu se zato duboko.