UEFA protiv predloga da se SP u fudbalu održava na dve godine 1Foto: EPA-EFE/ LAURENT GILLIERON

Evropska fudbalska federacija (UEFA) na sastanku Izvršnog odbora u Kišinjevu još jednom je oštro kritikovala ideju Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) o uvodjenju Svetskog prvenstva na svake dve godine, prenela je danas agencija Hina.

UEFA je pozvala FIFA da prestane provoditi plan za uvođenje Svetskog prvenstva na svake dve godine, i da se umesto toga uključi u „istinske konsultacije“ o reformi međunarodnog kalendara utakmica.

„UEFA je razočarana usvojenom metodologijom, koja je do sada dovela do radikalnih promena koje su promovisane pre nego što su učesnici imali priliku prisustovati na bilo kom konzultaciskom sastanku,“ objavila je UEFA.

Iz krovne fudbalske organizacije „Starog kontinenta“ su poručili kako postoje brojne zabrinutosti oko novog FIFA plana, uključujući „umanjivanje“ vrednosti Svetskog prvenstva, rizik od povećanog opterećenja igrača, kao i guranja ženskog nogometa u drugi plan.

„Ovo su samo neki od ozbiljnih problema koje FIFA predlog izaziva na prvi pogled i ne mogu se otkloniti jednostavnim neosnovanim promotivnim sloganima o navodnim prednostima novog plana,“ poručili su iz Niona.

UEFA je objavila kako je još 14. septembra zatražila sastanak s FIFA, ali da još nije dobila odgovor.

UEFA predsednik Aleksander Čeferin upozorio je ovog meseca na potencijalni evropski bojkot Svetskog prvenstva ako se ostvare planovi FIFA.

„Možemo odlučiti da nećemo igrati, rekao je Čeferin za Tajms.

„Koliko ja znam, Južnoamerikanci su na istoj strani. Dakle, sretno s takvim Svetskim prvenstvom. Mislim da se to nikada neće dogoditi jer je toliko suprotno osnovnim načelima fudbala“, dodao je on.

Sindikat igrača FIFPro takodje je izrazio zabrinutost zbog povećanog radnog opterećenja fudbalera i nedostatka konsultacija prilikom donošenja takvih odluka.

Medjutim, legendarni francuski trener Arsen Venger koji je nakon karijere postao dio FIFA tima za razvoj fudbala, smatra kako je održavanje Svetskog prvenstva svake dve godine sjajna ideja.

U intervjuu za francuski L’Ekip otkrio je kako mesecima radi na tom projektu.

„Razmak od četiri godine izmedju svetskih prvenstava je prevelik, a šanse za plasman premale, zbog čega se dogadja da se preskoče cele generacije talenata,“ poručili su iz FIFA.

FIFA je nedavno i objavila da navijači podržavaju njen toliko kritikovan plan da se Svetsko prvenstvo održava svake dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari