Novica Tončev: Hoće da me isključe iz FSS 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Na devet meseci suspendovani član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije tvrdi da će dokazati nevinost.

Posle izricanja devetomesečne zabrane bavljenja fudbalom (na bilo koji način) Novici Tončevu i njegovom sinu Stanislavu, inače predsedniku FK Radnik, pisanim putem oglasio se stariji od njih.

„Odluka Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije je neosnovana i skandalozna i protiv ove odluke ću podneti žalbu. Ovo mi je prva disciplinska kazna, ali i prijava u sportu, i vrlo mi je neprijatno da se kao odgovoran građanin i sportski radnik već 25 godina nalazim u situaciji da odgovaram na iskonstruisane disciplinske postupke. Suspendovan sam i kažnjen po članu 54 zbog ulaska u svlačionicu FK Radnik, a ulazak u svlačionicu nije predviđen kao prekršaj nijednim članom u Disciplinskom pravilniku, u čijem sam kreiranju učestvovao kao predsednik Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije, a pogotovo ne članom 54. Disciplinskim pravilnikom FSS propisane su različite disciplinske sankcije u rasponu od opomene (za najlakše) do zabrane vršenja funkcije (za najteže)“.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije dalje navodi…

„Čak je i kod izvršenja najtežih disciplinskih prekršaja, disciplinskom organu ostavljena mogućnost disciplinskog kažnjavanja zabrane vršenja funkcije od tri do 12 meseci. Iz dostavljene prvostepene odluke, kažnjen sam za disciplinski prekršaj, najteže vrste, i za isti mi je izrečena drakonska disciplinska sankcija. Ovakve kazne dobijaju se za ozbiljne prekršaje koji su jasno definisani kao što je napad na službena lica rukama, napad tvrdim predmetom i nanošenje povreda, pretnje sa nanošenjem telesnih povreda njima ili članovima njihove porodice, pljuvanje i vređanje“.

Predsesednik Fudbalskog regiona Istočne Srbije podseća da su vinovnici sličnih ekseca u prošlosti manje kažnjavani.

„Napomenuo bih da se u medijima pojavio i snimak iz VAR sobe iz kog se jasno vidi da je istina sve ono što sam govorio o dešavanjima u svlačionici. Vidi se i čuje da nikakvih pretnji niti psovki nije bilo izrečeno sa moje strane. Priznajem da je moja greška što sam ušao u svlačionicu i da, zbog toga, treba da odgovaram srazmerno težini povrede po Pravilniku, ali nikako za ono što mi se stavlja na teret posebno sada kada je obelodanjen i snimak koji potvrđuje istinitost onoga što sam govorio. Nečuveno je i to što je moja suspenzija nastupila momentalno i bez izricanja kazne.

Podsećam da je nedavno za slične prekršaje pojedinim fudbalskim radnicima (Nedeljko Ostojić –Budućnost, Dobanovci, Veljko Radulović – Zlatibor, Mrkela, Lazetić i dr.) izrečena novčane kazne, a protiv mene po hitnom postupku doneta Odluku o suspenziji. Ozbiljni prekršaji nisu imali ovako rigorozne kazne, ali Disciplinska komisija ovde ne odlučuje po Pravilniku, već po nečijim nalozima“.

Otvoreni sportski neprijatelj zamenika predsednika FSS, Nenada Bjekovića, i generalnog sekretara FSS, Jovana Šurbatovića, vidi pozadinu rekaicje disciplinaca. U susret izborima u fudbalskoj organizaciji.

„Protiv mene se nikada nisu vodili disciplinski postupci, poznato je da nisam konfliktna ličnost i zbog svega smatram da ovaj postupak nije proistekao kao posledica dešavanja u poluvremenu utakmice Radnik – TSC, već je ciljano osmišljen s namerom da budem isključen iz svih aktivnosti u FSS, kao i da se moj dosadašnji angažman medijski diskredituje.

Da budem iskren, ovo sam mogao da očekujem, s obzirom na način na koji je doneta odluka o mojoj suspenziji (suspendovan sam, a da mi prethodno nije pružena mogućnost da se izjasnim o prekršaju koji mi je stavljen na teret). Namera mi je da u pravnoj borbi dokažem da nisam izvršio prekršaj koji mi je stavljen na teret, a iz koje ću u svakom smislu izaći spremniji da se još odlučnije borim i zalažem za promene na svim nivoima u FSS, sa ciljem da se u rad organa FSS-a uključe stručni i kompetentni ljudi, koji će postupke voditi na takav način da se isključi svaki vid arbitrabilnosti i postupanja po nalozima pojedinih lica iz senke fudbalske organizacije“, zaključio je Novica Tončev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari