Valijeva, ipak, dopingovana u decembru 1EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Međunarodna agencija za testiranje potvrdila da je mlada predstavnica Rusije u klizanju na Zimskim Olimpijskim kigrama 2022. imala pozitivan nalaz krajem prošle godine, u Sankt Peterburgu.

Ekstremno talentovana petnaestogodišnjakinja oduševila je na početku ZOI u Pekingu, kao prva klizačica koja je izvela četvorostruki skok na Igrama, a Rusija je slavi zbog doprinosa osvajanju ekipnog zlata u umetničkom klizanju.

Međutim, baš zbog nje još nisu uručene medalje u pomenutoj kategoriji. Mediji su saznali da je u pitanju dopingovanje, Međunarodni olimpijski komitet je te navode nazvao spekulacijama, ali Svetska antidoping agencija ima saznanja o njenom sporrnom uzorku iz decembra.

Valijeva pala na testiranju u Sankt Peterburgu na ruskom šampionatu u umetničkom klizanju, ali je Ruska antidoping agencija ukinula njenu suspenziju, što joj je omogućilo takmičenje na tekućim Igrama.

Ona je tom prilikom bila pozitivna na trimetazidin, koji se koristi kao prevencija u lečenju angine, a WADA tu susptancu zabranjuje, jer unapređuje fizičku sposobnost.

Na potezu je Sud za sportsku arbitražu u Švajcarskoj, a u slučaju lošeg ishoda po Valijevu i Rusiju titula će otići drugoplasiranom timu Sjedinjenih Američkih Država.

Kamila Valijeva je i dalje u Pekingu, gde se sprema za nastupe u pojedinačnoj konkurenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari