ABA liga pred gašenjem 1www.wikipedia.org

Ni posle skupa održanog u petak, kada je trebalo da i definitivno FMP dobije vlasnička prava kao legitimni preduslov za ovosezonski start ABA lige, Partizan nije odstupio od odluke da tim iz Železnika onemogući o tome i isti klub tuži Međunarodnom arbitražnom sudu u Lozani zbog navodnog sukoba interesa između „pantera“ i Crvene zvezde.

Crveno-beli na to nisu pristali čime je automatski nastavljena blokada takmičenja koje bi trebalo da počne 4. oktobra.

Zbog evidentne pat pozicije, pojedini klubovi učesnici imaju ideju da oforme novo pravno lice regionalnog takmičenja i tako „preveslaju“ crno-bele, koji nemaju podršku nijedne od preostalih 13 ekipa, koje čine ABA ligu u takmičarskoj 2020/21.

Partizan takođe nije pristao da FMP i Crvenu zvezdu tuži nadležnom Privrednom sudu u Zagrebu; ostaje nejasno zašto je crno-belima potreban pristanak „tužene strane“ da bi „slučaj“ izneo pred Međunarodni arbitražni sud u Lozani?

U okolnostima kada je funkcinisanje ABA lige praktično onemogućeno, nekoliko klubova na čelu sa predsednikom Budućnosti, Draganom Bokanom ima ideju da formira „novu“ ABA ligu, odnosno novo pravno lice koje bi rukovodilo ligom.

Tu ideju je podržalo više klubova, među kojima su Cedevita Olimpija, Igokea, Cibona, Mornar, Zadar…Novo takmičenje moralo bi da bude formirano u roku od desetak dana, jer je start nove sezone zakazan za 4. oktobar.

Propisima je utanačeno još u junu mesecu, a nakon što je nedavno Primorska raspustila ekipu, postalo je jasno da će makedonski MZT popuniti upražnjeno mesto u ABA ligi. Umesto kluba iz Skoplja, u ABA 2 će „uskočiti“ banjalučki Borac. Ove promene formalno bi trebalo da budu usvojene na narednoj sednici Skupštine ABA lige.

Sud u Lozani jedini uslov

„KK Partizan je prihvatio predlog sportskog direktora ABA lige Vojinovića da pristane na prenos udela vlasništva na FMP, da se istovremeno ide na restruktuiranje lige u DOO, ali uz jedini uslov da se kao nadležan sud za sporove u novi društveni ugovor doda CAS u Lozani“, naveo je predsednik Partizana na svom Tviter nalogu. Kako je to uslov na koji nisu pristali u FMP i Crvenoj zvezdi, nastavljena je blokada takmičenja čija je budućnost u ovom trenutku neizvesna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari