ABA liga pred poslednje kolo regularnog dela 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Uoči 22. kola ovogodišnjeg izdanja ABA lige tri važna pita ja još nizu razrešena, ali je priča ipak svedena i jednostavnija.

Partizan će u doigravanje sa prve pozicije i to crno-belima nije pošlo za rukom već devet godina. Druga će biti Budućnost, a treća Crvena zvezda, osim u slučaju da izgubi od Zadra, a Mornar i Cedevita pobede Megu i Krku. U tom krugu Mornar bi bio treći a crveno-beli četvrti. A zvezda je treća čak i u slučaju da izgubi od Zadra, a Mornar pobedi Megu, a Cedevita izgubi od Krke.

Pred poslednje kolo Mornar je u prednosti u odnosu na Cedevitu jer je oba puta dobio u ligi, tako da će Ljubljančani u plej-of samo ako pobede u Novom Mestu a Mornar izgubi od Mege. Primorska je i teoretski ostala bez šansi, jer ima lošiji međusobni skor od Cedevite. A ako bi uz te dve ekipe i Mornar bio u krugu, Barani bi bili četvrti zbog najvećeg broja bodova u međusobnim mečevima.

Što se tiče situacije na dnu tabele, spisak kandidata za ispadanje sveo se na samo tri imena: Zadar, Krku i Megu. Dok spisak ekipa koje mogu da zaglave „baraž“ za opstanak može da bude duži. Trener Mege Dejan Milojević je posle poraza od Partizana u svojoj izjavi analizirao različite situacije.

„Imamo bolji međusobni skor od svih konkurenata. Zadar može da ostane samo ako pobedi Zvezdu u Beogradu, a to je, priznaćete, teško. Mi da bismo izbegli baraž, treba da pobedimo Mornar. Biće teško da ispadnemo, jer bi morala i Krka da pobedi Cedevitu i Zadar Zvezdu, što je teško, a mi da izgubimo. Ako se sve to desi, onda smo ispali. Ali, digli smo formu, i bez obzira što je Mornar dobra ekipa, verujem u moje igrače i verujem da ćemo pobediti“, rekao je Milojević.

Zanimljivo je da se poslednje kolo ABA lige igra ćak četiri dana i time se neke ekipe favorizuju, a neke stavljaju u teži položaj. Recimo, od ishoda meča Krka – Cedevita zavisi i „moranje“ Mege u nedelju i Zadra u ponedeljak, ali nije to jedina falinka u vođenju takmičenja. Plej-of bi trebalo da krene u petak 27. marta.

Raspored i tabela

22. kolo

Petak

Cibona – Partizan 18.00

Primorska – Igokea 20.00

Subota

Krka – Cedevita 17.00

Nedelja

Mega – Mornar 12.00

Budućnost – FMP 18.00

Ponedeljak

Crvena zvezda – Zadar 18.00

1. Partizan 17-4

2. Budućnost 15-6

3. Crvena zvezda 14-7

4. Mornar 13-8

5. Cedevita O. 13-8

6. Primorska 12-9

7. FMP 10-11

8. Igokea 7-14

9. Cibona 7-14

10. Zadar 6-15

11. Mega 6-15

12. Krka 6-15

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari