"Adria tour" tokom leta 1Foto: EPA-EFE/ LUKAS COCH

Novak Đoković ne sedi skrštenih ruku, čekajući odluku o nastavku ili potpunom prekidu ATP sezone, šta više najbolje rangirani teniser sveta odlučio je da okupi neke od njegovih kolega i preko svoje Fondacije organizuje nekoliko turnira u gradovima ex Jugoslavije.

Pomenuti „Adria tour“ održaće se od 13. juna do 5. jula, a igraće se se najpre na terenima Teniskog centra vlasnika 17 grend slem titula u Beogradu (13/14. jun), da bi se potom preselio u hrvatski Zadar (20/21. jun), dalje u još neimenovani grad u Crnoj Gori (27/28. jun) i najzad završio u Banjaluci (3/4. jul). Takođe, planiran je i odlazak u Sarajevo, u nedelju 5. jula, kako bi idejni tvorac ove regionalne turneje i prva zvezda bosanskohercegovačkog tenisa Damir Džumhur odigrali egzibicioni meč.

Đoković će igrati sve turnire, a magnet za gledaoce trebalo bi da bude i trenutno treći reket sveta, Austrijanac Dominik Tim, inače trostruki grend slem finalista i osvajač 16 ATP pehara, uključujući i jedan iz Masters 1000 serije u Indijan Velsu. Kao i Bugarin Grigor Dimitrov, kome je treća pozicija na rang listi bila najbolji plasman u karijeri, a trenutno je 19. igrač na planeti, s osam titula u singlu. Njih dvojica su potrdila učešće, dok se još pregovara s nekim igračima iz samog vrha „belog sporta“, inače teško pogođenog pandemijom korona virusa. Od domaćih igrača, najzvučnije je ime Viktora Troickog, člana zlatne srpske generacije iz 2010. koja je osvojila Dejvis kup, ovosezonski ATP kup, kao i Svetski kup 2009. i 2012, a pre osam leta je dobacio do 12. ATP pozicije.

Takmičenje će imati i humanitarni kontekst, a jedna od ideja vodilja bilo je grupno podizanje forme, s obzirom da se sa takmičarskim mečevima stalo još u martu, a sve do skora teniseri nisu imali prilike ni da treniraju van svojih dvorišta. Na „Adria tour“ biće primenjen tzv „Round Robin“ sistem, što znači da će svako da igra sa svakim u dve grupe, od po četiri igrača. Tako što će u subotu svaki teniser imati po dva meča, a u nedelju još jedan duel u grupi, da bi se potom igralo finale između dvojice najboljih. Predviđeno je da se igra na dva dobijena seta, do četiri gema.

Publika na čekanju

U slučaju da bude omogućeno prisustvo publike, ulaznice će moći da se obezbede za dve sesije po danu, a termini će biti naknadno objavljeni. Isplanirano je i da program bude upotpunjen dublovima sa poznatim ličnostima i manifestacijama za decu. Svi mečevi biće prenošeni na kanalima televizije Sportklub, a slika će ići biti emitovana širom sveta. Inače, pre „Adria tour“ u Beogradu će biti upriličen i turnir Teniskog saveza Srbije, u standardnom formatu od kvalifikacija do finala. Njegov nagradni fond obezbedio je TSS uz pomoć Đokovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari