Adriana Vilagoš u konkurenciji za titulu najboljeg mladog sportiste Evrope 1Foto: Srpski atletski savez

Evropski olimpijski komiteti objavili su imena pet finalista koji će konkurisati za trofej najboljeg mladog sportistu Evrope „Pjotr Nurovski“ za 2021, a Olimpijski komitet Srbije (OKS) je za ovu nagradu nominovao svetsku juniorsku šampionku u bacanju koplja Adrianu Vilagoš.

OKS je u današnjem saopštenju podsetio da Vilagoš nekoliko godina unazad beleži izvanredne rezultate u svojoj, ali i u starijim uzrasnim kategorijama.

Vilagoš je pre tri godine u konkurenciji starijih pionirki bacila najbolji rezultat u svetu (63,80 metara), a ove godine je njeno koplje teško 500 grama letelo do 70,10 metara, što je najbolji rezultat na svetu u konkurenciji mlađih juniorki, pa joj je taj rezultat doneo titulu balkanske šampionke.

Ona je sa 100 grama težim kopljem uspela da postigne rezultat od 60,44 metra, što joj je omogućilo da postane vicešampionka Evrope za juniore, na ovogodišnjem takmičenju u Talinu.

Na kraju, na ovogodišnjem prvenstvu sveta za takmičare do 20 godina, Vilagoš je uspela da baci koplje do udaljenosti od 61,46 metara, čime je i ostvarila najbolji rezultat u svetu.

Pored Vilagoš, u konkurenciji za ovu prestižnu nagradu su i Skaj Braun (skejtbording) iz Velike Britanije, Adrijana Ćerezo Iglesias (tekvondo) iz Španije, Viktorija Listunova (sportska gimnastika) iz Rusije i David Popovići (plivanje) iz Rumunije.

Ceremonija proglašenja najboljeg mladog sportiste Evrope biće održana tokom Seminara Evropskih olimpijskih komiteta u Samorinu (Slovačka) 25. i 26. novembra, a najboljeg mladog sportistu izabraće predstavnici svih nacionalnih olimpijskih komiteta iz Evrope.

Pored prestižnog trofeja, laureat će od Evropskih olimpijskih komiteta dobiti stipendiju u iznosu od 15.000 evra. I ostali finalisti ostvaruju pravo na novčane nagrade za potrebe daljeg sportskog usavršavanja, a shodno konačnom plasmanu, naveo je OKS.

Nagrada za najboljeg mladog sportistu Evrope „Pjotr Nurovski“ dodeljuje se svake godine od 2010, kada je nagrada ustanovljena i nazvana po tragično preminulom predsedniku Olimpijskog komiteta Poljske koji je svoj život izgubio u avionskoj nesreći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari