INTERVJU Aleksandar Sedlar: Ne treba žaliti za Katarom, igraće Srbija još velikih takmičenja 1Foto: EPA-EFE/CATI CLADERA

Štoper Alavesa i srpski internacionalac, Aleksandar Sedlar, u intervjuu za Danas odgovarao je na pitanja o svojoj karijeri, ali i o životu u Španiji, zemlji u kojoj sa velikim uspehom igra u poslednjih nekoliko godina.

Kako biste opisali početke Vaše karijere odnosno nastupe u Borcu iz Novog Sada i Veterniku, a onda i četiri godine provedene u Metalcu iz Gornjeg Milanovca?

– Od mog dolaska u Borac iz Novog Sada sve je krenulo uzlaznom putanjom, proveo sam tamo dve lepe godine da bih potom otišao u FK Veternik koji se tada takmičio u Srpskoj ligi. Nakon samo godinu dana iz Veternika prelazim u Metalac iz Gornjeg Milanovca koji je bio odskočna daska za nastavak moje karijere. Za FK Metalac kao i za grad Gornji Milanovac me vežu lepe uspomene, ali svakako ulazak iz Prve lige u Superligu Srbije sa Metalcem je obeležio moj period proveden tamo. Kao kapiten ekipe odigrao sam jednu sezonu u Superligi Srbije sa Metalcem i zatim je usledio odlazak u inostranstvo.

Kakve uspomene nosite iz Poljske i ekipe Piasta iz Gjivica?

– U poljskom Piastu sam proveo tri godine. Slobodno mogu reći da je poslednja godina bila najuspešnija i najlepša u mojoj dosadašnjoj karijeri! Osvajanje poljskog šampionata kao i proglašenje za najboljeg defanzivca sezone svakako je nešto o čemu sam sanjao kao dete!

Iz Gljivica ste se zaputili pravo u Majorku. Da li Vas je taj transfer u neku ruku iznenadio ili ste sebe i videli u nekoj od “liga petice” nakon epizode u Poljskoj? Da li su vam prvi dani u klubu sa Balearskih ostrva bili teški budući da je Primera jedna od najkvalitetnijih liga na svetu?

– Sa Majorkom smo razgovarali određeni vremenski period, nije se desilo ništa preko noći! Pratili su moje igre, kockice su se savršeno poklopile i uz pomoć mog agenta Ardijana Đokaja transfer se uspešno realizovao. Period adaptacije na novu sredinu i na novi način rada potrajao je i više nego što sam očekivao. Značajna je razlika u kvalitetu i načinu rada u odnosu na Poljsku, na početku su me zadesile i neke lakše povrede tako da sam na debi u Primeri morao da sačekam skoro punih pet meseci.

Kako Vam je bilo u Majorci? Vi ste po dolasku u klub igrali Primeru, pa ste u narednoj sezoni ispali u Segundu da biste se nakon samo jedne godine vratili u elitu.

– Bilo mi je prelepo, Majorka je stvarno savršeno mesto za život! Nazalost već prve godine nismo uspeli da izborimo opstanak u Primeri, teško je to palo svima na ostrvu! Ekspresno smo se vratili u LaLigu već naredne sezone gde se Majorka nalazi i danas.

Kako su Vas prihvatili u klubu? Čini se da Abdon Prats postaje živa legenda kluba, kakav ste odnos imali sa njim? Igrali ste sa još nekim velikim imenima tamo, možete nam približnije reći kakvi su Pablo Mafeo, Martin Valjent i Salva Sevilja koji punih 15 sezona traje u Španiji i igra veoma dobro.

– Prihvaćen sam veoma dobro od prvog dana, mnogo su mi pomogli na početku Ante Budimir i Martin Valjent, kasnije se priključio i makedonski internacionalac Aleksandar Trajkovski. Abdon je sjajan momak, domaći je igrač, rođen je na Majorci, obožavaju ga tamo! Postigao je dosta veoma bitnih golova u prošlosti za taj klub. Mafeo je odličan igrač, fizicki superioran, mislim da će završiti u nekom od najvećih klubova Evrope. Kao sto rekoh, Martin mi je puno pomogao, čujemo se i dalje naravno, igra već dugo na visokom nivou. Salva Sevilja je majstor fudbala, saigrači smo i dan danas, prošlo leto smo obojica iz Majorke prešli u Alaves!

Tamo Vas je trenirao i legendarni meksički stručnjak Havijer Agire. Kakav je on privatno, kao osoba van kamera i fudbalskog terena?

– On je došao pred kraj sezone, mislim da je bilo ostalo još devet utakmica do kraja šampionata kada je stigao u klub. Veoma je duhovit čovek, ima harizmu, nismo imali neku preteranu komunikaciju. Ozbiljan je trener, ima specifičan stil igre i od toga ne odstupa.

Sa Majorkom ste se prošle sezone borili za opstanak u Primeri i praktično ste u poslednjem kolu izborili opstanak u eliti. Možete li nam opisati kako ste se i Vi ali i ekipa osećali u tim poslednjim kolima kada se sezona “lomila”? Mnogima kraj malih ekrana je delovalo da ste svi u ekipi bili ubeđeni da ćete uspeti u zacrtanom cilju i da ste imali maksimalno poverenje u trenera Agirea. Kako su unutar svlačionice izgledale poslednje nedelje sezone?

– Osetila se promena čim je Agire postavljen za trenera, uneo je taj neki borbeni duh u ekipu i vratio igračima samopouzdanje. Mislim da je njegovo iskustvo bilo presudno, postali smo ekipa koja se jako teško pobeđuje i na kraju sakupili dovoljan broj bodova za opstanak! Ja sam tada prolazio možda i najtezi period u dosadašnjoj karijeri, operisao sam koleno dva meseca pred kraj sezone tako da sam poslednjih par utakmica ispratio sa tribina.

Možete li nam prepričati kako je izgledalo prošlo leto iz Vašeg ugla. Otišli ste iz Majorke iako se činilo da je klub sa Balaera bio u potpunosti zadovoljan Vašim igrama. Bilo je nekih tekstova tada u španskim medijima da Vas žele neki drugi timovi iz LaLige, ali Vi ste ipak potpisali ugovor sa Deportivom Alavesom koji je prošlog proleća ispao u Segundu. Kako ste se opredili za baš taj korak u karijeri?

– Posle oporavka od povrede bilo mi je bitno da odem negde gde ću igrati, Majorka je potpisala još jednog štopera u međuvremenu. Posle razgovora sa ljudima iz kluba dogovorili smo se da završimo saradnju, ljudski smo se razišli. Hteo sam da ostanem u Španiji, ubrzo je stigao poziv Alavesa i trenera Luisa Garsije koji me je vodio i u Majorci skoro dve cele sezone. Posle par dana sve je bilo dogovoreno i brzo sam se Majorke preselio u Baskiju!

Ove sezone igrate izvrsno u Alavesu i čini se da niste pogrešili sa izborom sredine. Segunda je veoma neizvesna liga, a čini se da se uz Alaves za prva dva mesta na tabeli koje donose direktnu promociju u Primeru naredne sezone bore još i Las Palmas, Granada, Levante i Eibar. To su ekipe koje su se izdvojile po kvalitetu i ne gube lako bodove. Koliko je teška borba za elitu, tim pre što se sa većinom tih timova odlično poznajete budući da ste sa njima igrali prethodnih sezona u Primeri?

– Gledajuci dosadasnji deo prvenstva sigurno je da sam napravio pravi potez dolaskom u Alaves. Segunda je fizički veoma zahtevna liga, uz još par ekipa koje su pri vrhu izdvojili smo se i mi u trci za direktan ulazak u Primeru. U nizu smo od sest pobeda i jednog remija u poslednjih sedam kola, nadam se da ćemo nastaviti da pružamo dobre partije i da ćemo na kraju uspeti da ostvarimo cilj.

Da li mislite da će putnike u ellitu odlučiti “foto-finiš”, odnosno poslednja dva kola tekuće sezone?

– Siguran sam da se do samoga kraja neće znati ko ulazi direktno u Primeru. U poslednjem kolu igramo sa Las Palmasom u gostima, možda baš ta utakmica odluči putnika u elitu.

Ukoliko ne budete među prve dve ekipe na kraju sezone, sigurno ćete ući u plejof za Primeru. Poznato je koliko je on težak i neizvestan svakog leta, da li biste u klubu bili razočarani ako biste na kraju sezone završili u doigravanju za promociju u elitu?

– Uradicemo sve da na kraju završimo među prve dve ekipe i plasiramo se direktno, a ako to ne bude slučaj maksimalno ćemo se pripremiti za plejof! Ulog je veliki, znamo da neće biti lako ako završimo u plejofu, ali najbitnije je da ostvarimo konačni cilj, a to je naravno promocija u LaLigu naredne sezone!

Ove sezone sarađujete sa veoma poznatim i cenjenim stručnjakom u Španiji Luisom Garsijom Plazom. O kakvom se treneru radi, koliko Vam je on pomogao u sezoni koja je u toku, ali i karijeri?

– Kao sto sam već spomenuo Luis Garsija mi je bio trener i dok sam nastupao za Majorku. Odličan je stručnjak, veoma detaljan i zahtevan. Voleo bih da ponovimo uspeh od pre par sezona i ponovo zajedno uđemo iz Segunde u Primeru.

Ko je najbolji fudbaler sa kojim ste zajedno igrali u nekoj ekipi?

– Zasigurno Salva Sevilja, čovek je majstor fudbala, čak i sada u 38. godini života pruža sjajne partije na terenu.

INTERVJU Aleksandar Sedlar: Ne treba žaliti za Katarom, igraće Srbija još velikih takmičenja 2
Foto: EPA-EFE/CATI CLADERA

Ko je najbolji fudbaler protiv koga ste igrali u karijeri?

– Izdvojio bih napadače Moratu i Benzemu.

Ritam utakmica u Segundi je drugačiji nego u LaLigi. Ima više ekipa u šampionatu, pa samim tim i više utakmica, te sezona i traje duže, a tokom iste ne postoji reprezentativna pauza. Da li Vam je bilo teško da se naviknete na takav raspored?

– Nije mi bilo teško da se naviknem, igrao sam već Segundu sa Majorkom, reč je o veoma zahtevnoj ligi. Ova godina je posebno bila specifična zbog Svetskog prvenstva, Segunda je jedna od retkih liga koja se igrala i u toku Mundijala!

Da li ste u tom ritmu mečeva uspeli da ispratite Mundijal u Kataru? Srbija ponovo nije uspela da prođe grupnu fazu takmičenja iako se stvorila pozitivna atmosfera oko nacionalne selekcije nakon pobede nad Portugalom u poslednjem kolu kvalifikacija u Lisabonu. Šta nam je po Vašem mišljenju nedostajalo za bolji plasman u Kataru?

– Naravno, ispratio sam ceo Mundijal. Imali smo tešku grupu, da smo uspeli da pobedimo Kamerun sve bi bilo drugačije, ali to je fudbal. Momcima svaka čast, igraće Srbija opet velika takmičenja.

Da li mislite da će se reprezentacija Srbija plasirati na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. Godine, nakon posta od skoro dve i po decenije?

– Verujem da će se Srbija plasirati. Imamo stvarno odličan tim.

Kakav je bio odjek fudbalske Španije na novi neuspeh njihove fudbalske reprezentacije na velikom takmičenju u fudbalu?

– Pa sigurno da su bili razočarani, imaju sjajne igrače, ali im nešto fali očigledno. Mislim da će u budućnosti biti sve bolji i bolji.

Koliko Vam se dopada život u Španiji? Poznato je da su Španci pravi hedonisti. Kasno jedu, kasno ležu, kasno ustaju. Koliko je teško biti profesionalni sportista u Španiji? Da li živite sportskim životom ili ste katkad ušli u njihove “cipele” pa i pred ponoć pojeli chorizo, queso i jamon (kobasice, sir i šunku)?

– Po meni uz Italiju sigurno najbolja zemlja za život je Španija. Klima je odlična, a kuhinja im je sigurno jedna od najboljih na svetu. Ako se držite svoje discipline i svojih rutina onda nije teško. Vodim računa o ishrani, ali ponekad se naruči „jamon“, naravno!

INTERVJU Aleksandar Sedlar: Ne treba žaliti za Katarom, igraće Srbija još velikih takmičenja 3
Foto: EPA-EFE/Julio Munoz

Gde vam je lepši život, na Balearskim ostrvima ili u Baskiji?

– Na Balearima mi je bilo lepše, prvenstveno zbog klime, skoro svaki dan sija sunce, a temperature ni zimi ne idu ispod 10-12 stepeni!

Koliko su Baskijci slični Špancima, a koliko su od njih različiti? Možete li ih uporediti?

– Pa dosta su slični, Baskijci pored toga što imaju svoj jezik imaju i dosta specifična imena i prezimena koja se razlikuju od klasicnih španskih imena. Ali u suštini, isti je to narod.

Da li i koliko imate vremena da ispratite druge sportove? Koji Vam je najomiljeniji, možete li da izdvojite nekog sportistu van sveta fudbala kog posebno cenite?

– Naravno, pratim MMA i tenis! Novaka Đokovića bih izdvojio kao omiljenog sportistu!

Da li po okončanju karijere planirate da ostanete u svetu fudbala i ako planirate koje Vam mesto više privlači pažnju: pored aut linije u ulozi trenera, ili u fotelji u ulozi sportskog direktora?

– Voleo bih da ostanem u sportu, u kojoj tačno ulozi – to ćemo još videti! Posao trenera me za sada ne privlači, imam još vremena da odlučim sta ću posle karijere raditi.

Gde sebe vidite za 10 godina, u Španiji, Srbiji ili nekoj trećoj zemlji?

– Voleo bih da živim na relaciji Srbija – Španija!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari