Alkaraz u društvu iz kojeg može da eliminiše Bekera i Nadala, ali je za Đokovića dockan 1Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Mladi španski teniski lav Karlos Alkaraz, drugi „reket“ sveta, prvi pratilac Novaka Đokovića na svetskoj listi, prvi put će igrati u četvrtfinalu Australijan opena.

U osmini finala je agresivnom igrom u svom stilu nadigrao Miomira Kecmanovića sa 6:4, 6:4, 6:0.

Na debiju, 2021, savladao je samo jednu prepreku, 2022. tek dve, a 2023. nije učestvovao zbog povrede.

S 20 godina, osam meseci i 17 dana kompletirao je sva četvrtfinala na četiri turnira za grend slem: na Ju-Es openu prvi put 2021, na Rolan Garosu 2022, a na Vimbldonu 2023. to mu nije bio i poslednji korak nego je i trijumfovao.

Po „prvobitnoj akumulaciji četvrtfinala“ četvrti je najmlađi među onima kojima je to pošlo za rukom na počecima blistavih karijera.

Poslednje četvrtfinale kojeg se domogao Đoković  bilo je na Ju-Es openu 2007, kada je odmakao i do finala. Na dan ubedljive pobede za ulazak u polufinale u Njujorku protiv Španca Karlosa Moje imao je 20 godina, tri meseca i 15 dana.

I španski as Rafael Nadal se poslednjeg četvrtfinala prvi put domogao na Flašing Medouzu – 2006. Na dan poraza protiv Rusa Mihaila Južnog imao je 20 godina, tri meseca i četiri dana.

I proslavljeni nemački teniser Boris Beker je četvrtfinala kompletirao na Ju-Es openu – 1986 – kad je već bio dvostruki vimbldonski šampion (1985, 1986). Ubedljivo je najmlađi među četvoricom, jer mu je na dan pobede protiv čehoslovačkog igrača Milana Šrajbera bilo 18 godina, devet meseci i 12 dana.

Uđe li Alkaraz s meča protiv Nemca Aleksandra Zvereva kroz dva dana u polufinale, kompletiraće i te domete i postaće drugi najmlađi ikada u tom pogledu.

Najmlađi, za oko mesec u odnosu na Alkaraza, i dalje će ostati samo Đoković, koji je svoja prva polufinala sabrao na Australijan openu 2008, na putu ka grend slem prvencu, četiri meseca posle bitke sa švajcarskim asom Rodžerom Federerom u njujorškom finalu.

Nadal je polufinala kompletirao na Ju-Es openu 2008, kad je imao 22 godine, a Beker tek na Australijan openu 1991, dva meseca pre 24. rođendana. Tada je i trijumfovao.

To zapravo znači da Alkaraz može da bude drugi najmlađi i dogodine ako mu propadne šansa protiv Zvereva.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari