Potpuna prevlast mladog španskog asa u osmini finala: Alkaraz skršio Kecmanovića pravovremenim brejkovima u sva tri seta 1Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Podsetio je pomalo ovaj meč zbog odnosa snaga svojih aktera na onaj koji je Janko Tipsarević u Melburnu odigrao sa švajcarskim asom Rodžerom Federerom u trećem kolu 2008, ali mu po razvoju događaja na terenu ni po čemu nije bio sličan. Ni blizu.

Tipsarević se onda držao viteški, stavio je u to vreme najboljeg tenisera sveta na značajna iskušenja, vojevao je s njim u pet setova, ali mu je na razliku u gemovima u setu odluke (10:8) izmakla jedna od najvećih senzacija modernog teniskog doba.

Srpski teniser je pobrao divljenje, Federer je nastavio put ka odbrani trona, koji mu je u polufinalu s 3:0 u setovima preprečio Novak Đoković, potonji šampion, osvajač svog grend slem prvenca.

U osmini finala Australijan opena naš ćetvrtoplasirani teniser na svetskoj listi Miomir Kecmanović (60. mesto), koji je u prethodna dva meča na pet setova načinio podvige s ruba poraza, nije dao veliki otpor 20-godišnjem Špancu Karlosu Alkarazu, drugom „reketu“ sveta.

Pretendent na presto koji drži njegov najveći rival Đoković bio je u svemu nadmoćan.

Odsudnu prednost je u maksimalnoj pobedui s 3:0 (6:4, 6:4, 6:0) činio pravovremenim brejkovima u svakom setu, ne ispuštajući prilike da odmakne kadgod su mu se ukazale.

Potpuna prevlast mladog španskog asa u osmini finala: Alkaraz skršio Kecmanovića pravovremenim brejkovima u sva tri seta 2
Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

U prvom setu je tako prelomio suparnika kad je poveo s 2:1, u drugom za prednost s 4:3, a u trećem odmah na njegovom početku.

U četvrtfinalu protivnik mu je Nemac Aleksandar Zverev (šesti na listi), koji je u osmini finala s mukom izbacio Britanca Kamerona Norija (22) sa 7:5, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (10:3).

U toj polovini žreba par su i Rus Danil Medvedev (3) i Poljak Hubert Hurkač (9), kome je to najdalji domet u Melburnu.

Medvedev je pobedio Nuna Boržesa (69), prvog predstavnika Portugalije u obe konkurencije u četvrtom kolu Australijan opena – 6:3, 7:6 (7:4), 5:7, 6:1.

Hurkač je bio bolji od Francuza Artura Kazoa (122), kome je dodeljena posebna pozivnica za učešće na osnovu reciprociteta teniskih saveza Australije i Francuske na svojim turnirima za grend slem – 7:6 (8:6), 7:6 (7:3), 6:4.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari