Američka senatorka traži da se Novaku Đokoviću dozvoli ulazak u SAD 1Marša Blekburn. Foto: EPA-EFE

Senatorka Marša Blekburn obratila se američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ustanovi koja propisuje pravila vezana za borbu protiv koronavirusa u SAD, da se ukine propis koji onemogućava Novaku Đokoviću da uđe u Ameriku i zaigra na US openu.

U pismu koje je uputila direktoru CDC Ročelu Valenskom, jedna od najuticajnijih republikanskih članova senata Marša Blekburn navela je da administracija predsednika Džoa Bajdena „jasno stavlja do znanja da bi želala da pandemija traje zauvek.“

„US open, jedan od vodećih svetskih teniskih turnira, nedavno je potvrdio da Novak Đoković neće moći da učestvuje zbog Bajdenove administracije. Iako US open nema u pravilniku obaveznu vakcinaciju za igrače, turnir će poštovati stav vlade SAD u pogledu putovanja u zemlju za nevakcinisane koji nisu državljani SAD“, navodi Marša Blekburn.

Ona smatra da bi trebalo ukinuti propise koji onemogućavaju ljudima koji nisu primili vakcinu protiv koronavirusa da uđu u Sjedinjene države.

„Amerikanci su spremni da prevaziđu pandemiju i njenu beskrajnu listu pravila, ali Bajdenova administracija želi da potraje večno. Zabranom Novaku Đokoviću da se takmiči na Otvorenom prvenstvu SAD, Bajdenova administracija jasno stavlja do znanja da bi želela da nametne ‘doživotnu pandemiju‘. Ilegalni migranti mogu da pređu preko granica bez dokaza o vakcinaciji, ali Đoković ne može da igra na US openu“.

 


„Mandati Bajdenove administracije nisu želje američkog naroda. Pišem vam kako bi dozvolili Novaku Đokoviću da igra na predstojećem US Openu i kako biste uklonili preostala kovid pravila“, piše, između ostalog, u obraćanju senatorke Blekburn direktoru CDC.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.