Američke reprezentativke biće plaćene koliko i muške kolege: Ozakonjena pobeda pobunjenih dama, čeka se još potpis Bajdena 1EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Čim predlog pomenutog zakona prođe potrebnu procedutu, sportistkinje iz nacionalnih timova SAD biće premirane koliko i muškarci.

Obavezujuće polno finansijsko izjednačavanje u svim sportovima pod nadležnošću Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Sjedinjenih Američkih Država već su podržali Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa, a da bi stupio na snagu potrebno je još da ga potpiše predsednik države Džo Bajden, kom su poslati pomenuti „papiri“.

Time će biti završena višegodišnja borba američkih sportistkinja za ukidanje diskriminacionih standarda, po kojima su reprezentativci dobijali više novca za učešće na velikim takmičenjima, odnosno rezultate na njima. Sve je krenulo od tužbe za rodnu diskriminaciju protiv Američkog fudbalskog saveza, podnete od strane čuvenih fudbalerki Megan Rapino i Aleks Morgan.

Nogu su prethodno povukle Australija, Novi Zeland i Norveška, čije skijašice, rukometašice, plivačice, fudbalerke… već uživaju ista prava kao njihove kolege, a pre SAD za istim pravednim rešenjem posegli su i Engleska i Brazil. U Kanadi ta bitka još nije završena, iako je muška fudbalska selekcija nedavno štrajkovala u znak podrške damama u kopačkama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari