Denver je uspeo da dođe do istorijske titule u NBA kao jedan od klubova sa manjeg tržišta. Ipak, ni ta činjenica nije uticala na gledanost Nagetsovih mečeva u plej-ofu, posebno protiv Majamija.

 

Sve do ove sezone, Nikoli Jokiću se spočitavalo da nije igrač formata NBA asa, odnosno „zvezde“. Srbin nije ni takav tip ličnosti, neko ko teži eksponiranju u javnosti.

Uostalom, poput, recimo, Majkla Džordana, ni Jokić nema profile na društvenim mrežama. Uopšte ga ne zanima takav vid samopromocije, niti zarade, koja je, kada su u pitanju igrači njegovog formata, višemilionska.

U skladu sa tim, percepcija dela javnosti bila je takva da je postojala čak i sumnja koliko je za NBA dobro da jedan klub poput Denvera, do ove sezone, bez učešća u velikom finalu, dođe do pozicije da se bori za titulu.

Ne samo Jokić, već i Džamal Marej i Aron Gordon, pre svih, nisu bili u datom kontekstu na nivou Lebrona Džejmsa ili Entonija Dejvisa, ni blizu.

Uprkos postojećoj klimi, egzaktne činjenice, posle odigranog finalnog serijala sa Majamijem, pokazuju da Amerikanci i te kako vole da gledaju Nikolu Jokića i njegove Nagetse.

Plej-of serija sa Hitom bila je najgledanija u poslednjih pet godina. Poslednja utakmica imala je gledanost od 13.084.000 ljudi, što je više nego li peta utakmica između Golden Stejta i Boston Seltiksa, u prošlosezonskom velikom finalu (13.030.000).

Na Ej-Bi-Siju, finalna serija Denvera i Hita sa prosekom od 11.064.000 gledalaca bila je druga najgledanija u poslednjih pola decenije.

Sam Jokić je u „očima Amerikanaca“ postao je mnogo gledaniji. Prošle sezone bio je 18. na listi najgledanijih košarkaša na zvaničnim NBA platformama. U toku nedavno završene popeo se na deveto mesto, a nakon osvojene titule postao je najgledaniji košarkaš sa 316.000.000 pregleda.

Na Instagram profilu NBA Evropa, video snimci sa Jokićem su imali 88 odsto više razmenas nego ostali.

Koliko je postao medijski, ali i marketinški interesantan, pokazuje i jučerašnji primer; ogroman bilbord osvanuo je u Njujorku sa njegovim likom, tačnije Džoker logom i porukom „nema šale“.

Amerikanci vole da gledaju Nikolu Jokića, mnogo više nego što se pretpostavlja 1

Više od svih drugih, Jokiću su najviše verovali u Denver Nagetsima. Zbog njega su se, počevši od 2015. postepeno zahvaljivali Kenetu Faridu, pa Jusufu Nurkiću svesni da u srpskom asu imaju najboljeg igrača u istoriji kluba.

S tim u vezi, prošle godine su sa Jokićem potpisali najunosniji ugovor od osnivanja NBA lige visine 270.000.000 dolara.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari