Andrea Petković: Novak će oboriti rekord i bez Melburna, a šta ćemo sa izbeglicama? 1foto: Srdjan StevanovicStarsportp

Andrea Petković je vršnjakinja Novaka Đokovića i neko ko odlično poznaje ne samo profesionalnu, već i privatnu stranu srpskog asa. U autorskom tekstu za nemački Cajt, koji je preveo Dojče Vele, pokušala je da urazumi sve one koji ne shvataju kakvih se sve principa pridržava Novak, ujedno i da izbalansira između prava i pravde.

Jasno je da deportacije Novaka Đokovića iz Australije ne bi bilo da se vakcinisao, ali je svakako tretman koji je doživeo u Melburnu nedostojan i sramotan za australijske vlasti.

„Jedna strana sada misli da je Novak bahati egoman, koji je sam kriv za sve, jer neće da se vakciniše. Druga strana ga predstavlja kao žrtvu i politički simbol, na kojem treniraju strogoću. Istina je: Oboje je tačno, i to na kompleksan način istovremeno, jedno sa drugim u žestokoj protivrečnosti“, napisala je Petkovićeva, rodom iz Tuzle iz mešovitog braka.

Petkovićeva smatra da Novakovi kritičari moraju da budu pristojniji i da ne preuveličavaju čitav događaj jer je bilo daleko većih skandala, pa čak i od početka 2022.

„Znajući da to nije bio čak ni najveći skandal u poslednjih mesec dana, ako pomislimo da je teniserka Peng Šuaj nestala, pošto je jednog političara optužila za seksualno zlostavljanje. Ali ko sam ja da merim te stvari“, istakla je teniserka koja je otkrila i određene detalje iz Novakovog asketskog pristupa životu.

„Novak i ja smo isto godište, 1987. Moja poslednja dva meseca apsolutnog odricanja za Novaka su istih takvih 20 godina. Kada posle dve nedelje teškog treninga poželim da popijem pivo, onda to i uradim. Novak ne. Kada jednom nedeljno odem u kafe, da bi kratko boravila u svetu koji se ne sastoji isključivo od belih linija i zvuka udarca reketa o tenisku lopticu, onda mi samo svaki drugi put pođe za rukom da ne naručim kolač. Koliko ja znam, Novak je nešto slatko pojeo poslednji put u jednom srpskom restoranu, to su bile palačinke sa medom bez glutena. Znam to tačno, jer sam bila tu i pitala sam se još tada šta sve sme“, dodala je Petkovićeva povlačeći analogiju sa onime što se sada dešava u Novakovom životu.

„Kada Novak pazi na to šta unosi u telo, za mene je to mnogo verodostojnije od one devojke koja mi u Njujorku pred restoranom brze hrane sa burgerima objašnjava da neće da se vakciniše jer ne želi da u svoje telo ’unosi toksične stvari’. A pri tome je još s uživanjem povukla dim iz cigarete koju je sama smotala“, ilustrativna je u poređenju nemačka teniserka, uverena da će Đoković oboriti rekord i bez Melburna, ali da je daleko važnije da se vidi i čuje glas izbeglica koje u deportacionom centru u Australiji čekaju na promenu svog pravnog statusa više od jedne decenije, dane, mesece i godine provodeći u četiri zida.

„Novak će oboriti rekord u broju osvojenih grend slem turnira, sa ili bez Melburna. Australijan open biće i dalje održavan. Australija će se i dalje držati svog strogog imigracionog zakona. Šta smo naučili u svemu tome? Možda, da se sport sve više politizuje, jer je lakše da energiju usmerimo na simbole, nego na realne, bolne stvari. Naime, o izbeglicama koji u deportacionom hotelu katkad deset godina čekaju novosti“, poentirala je Petkovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari