Andrija Gerić: I ovo će proći, radite na sebi 1Foto: STARSPORT

Diplomirani psiholog, master neurolingvističkih programiranja (NLP) i član Evropske federacije sportskih psihologa Andrija Gerić još nije zatrpan pozivima profesionalnih sportista, uznemirenih strahovima od korona virusa i drastičnog pada forme usled ograničenog kretanja, egzistencijalnom neizvesnošću, viškom slobodnog vremena…

… ali osvajač olimpijskog zlata iz 2000. godine očekuje da i ljudi čiji je hleb nekada i sam jeo u nekom trenutku mentalno iskriziraju.

– Svi još prolazimo kroz fazu prilagođavanja novonastalim okolnostima, sportisti tu nisu nikakav izuzetak. I oni se plaše za svoje roditelje, lično zdravlje, posao… i njima je teskobno provoditi previše vremena u zatvorenom prostoru. Naš kolektivni nivo panike je visoko podignut, što je dobro jer, kao u sportu, treba sačuvati snagu i mir za ključni potez, ali već od sledeće nedelje očekujem prirodnu reakciju na turobne medicinske brojke, ograničenja… – kaže za Danas osvajač 40 medalja tokom dve decenije provedenih u reprezentaciji, Vojvodini, Panatinaikosu, Fenerbahčeu i više italijanskih klubova.

Svaki čovek je priča za sebe i kao takav zahteva poseban pristup, ali nekadašnji srednji bloker ima nekoliko opštih preporuka za fudbalere, strelce, vaterpoliste, atletičare, boksere, košarkaše… čije su sezone naprasno prekinute i niko im ne može sa stoprocentnom sigurnošću reći kada će se vratiti borbama za bodove, trofeje, medalje, rekorde…

– Važnije od svega je da shvate da će i ovo proći. Za mesec, dva, tri… vratiće se normalnom životu i nastaviti tamo gde su stali. Kada tako postave stvari onda će razumnije podnositi sadašnjost i optimističkije gledati u budućnost. Glava mora biti gore, kao kada ih povrede odvoje od treninga i takmičenja, ali imaju cilj da nastave sa sportom i čine sve što je potrebno da spremni dočekaju taj dan.

U međuvremenu valja voditi brigu o sebi. Na svakom planu.

– Trebalo bi da vode računa o tome kako se hrane, više nego inače, jer sada nema uobičajenog trošenja. Mogli bi da gledaju snimke svojih mečeva, trka, skokova… čime se već bave, jer uvek ima stvari za popravljanje. Takođe, ovo je trenutak kada se ima više lufta za rad na fizičkoj spremi, nečemu što, znam po sebi, malo ko do sportista voli. Prinudni i privremeni zastoj u redovnim aktivnostima može biti od vajde i ako se iskoristi za promišljanje narednih poteza u karijeri. Preporučio bih im i da rade na sebi. Svom obrazovanju, na primer. Profesionalnim sportistima su životi ukalupljeni, a oni vrhunski imaju toliko obaveza da često nemaju prostora da istražuju druge oblasti, veštine, kulture…. Ponavljam, sve će ovo proći – obraća se Gerić sportistima, ali i svakome ko pročita ove redove, a plaši se onoga što nas je snašlo i što će tek doći kao reperkusija pandemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari