APR neće da se upliće u "aferu pečat", ali drži stranu Mijailoviću: Sve je urađeno u skladu sa nadležnostima 1Photo by Starsport.rs

Agencija za privredne registre reagovala na optužbe fudbalske sekcije JSD Partizan da je učestvovala u „nezakonitom“ registrovanju Ostoje Mijailovića za novog predsednika crno-bele sportske porodice.

„Obaveštenje koje je Agenciji prethodno uputio FK „Partizan“, sa upozorenjem na nelegitimnost skupštine koju je održao deo delegata JSD „Partizan“, nije moglo da utiče na drugačiji tok postupka registracije, s obzirom da postupak utvrđivanja zakonitosti u vezi sa sazivanjem i održavanjem Skupštine sportskog društva i veštačenje pečata upotrebljenog u dokumentaciji predatoj APR-u, nisu u nadležnosti Agencije, već Suda“, stoji u pomenutom saopštenju.

U istom se navodi i da je Zakonom o sportu jasno propisano da se poništavanje registracije podatka o sportskom udruženju može tražiti od nadležnog Suda, kao i da se na rešenje registratora može uložiti žalba.

„Dakle, to su jedina zakonska pravna sredstva koja članovima sportskog društva stoje na raspolaganju u borbi za ostvarivanje njihovih interesa“, poručuje APR i dodaje: „U skladu sa odredbama navedenog zakona, Agencija je 27.09.2022. godine registrovala i objavila zabeležbu o postojanju spora pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, po tužbi za utvrđivanje ništavosti odluke registratora od 13.09.2022. godine.

Takođe, registrator je dana 29.09.2022. godine žalbu na rešenje registratora o registraciji promene zastupnika u JSD „Partizan“ prosledio ministru nadležnom za poslove omladine i sporta, kao drugostepenom organu, čije su odluke za APR obavezujuće. Imajući u vidu navedeno, Agencija za privredne registre poziva javnost da sačeka ishod zakonom predviđenih postupaka.“

APR, dalje, skreće pažnju da su se povodom odluke o upisu novog lica odgovornog za zastupanje JSD „Partizan“, predsednika KK Partizan Ostoje Mijailovića, u javnosti pojavila oprečna tumačenja.

„Mnoga od njih nisu doprinela istinitom informisanju javnosti, što svima koji komuniciraju javno u ovom slučaju treba da bude jedini i prevashodni cilj“.

Ista institucija naglašava da neosnovano povezivanje ranije zakazanog službenog putovanja direktora Agencije, koje je vremenski koincidiralo sa upisom novog zakonskog zastupnika u JSD „Partizan“, predstavlja grub pokušaj dezinformisanja javnosti, koji „oštro osuđuje“.

„Milan Lučić, direktor APR boravio je u Skoplju od 15. do 16. septembra, u cilju prisustvovanja Ministarskoj konferenciji Zapadnog Balkana o reformama javne uprave, u okviru koje je prisustvovao svečanosti dodeljivanja „Nagrada za javnu upravu 2022″ Regionalne škole za javnu upravu, za projekat koji su zajednički inicirali i uspostavili Agencija za privredne registre i Centralni registar Republike Severne Makedonije (CRRSM), koji je i uputio poziv za prisustvovanje ovoj ceremoniji, na osnovu koga je rešenje o službenom putovanju izdato direktoru APR-a 2. septembra 2022. godine“.

APR zaključuje da „kada se ocene o radu i nadležnostima neke institucije – u ovom slučaju APR – iznose u javnosti, neophodno je da iste budu zasnovane na poznavanju zakonskih nadležnosti te institucije.

A, sve to povodom zvanične tvrdnje FK Partizan, kog vodi ražalovani predsednik JSD Partizan, Milorad Vučelić, da je Ostoja MIjailović, prilikom registrovanja u svojstvu novoizabranog predsednika JSD Partizan „koristio falsifikovani pečat“. Uz pozivanje na nalaz sudskog veštaka.

Zbog toga su podnete krivične prijave protiv pet lica. Između ostalih, protiv Milana Lučića, direktora Agencije za privredne registre, kao i Nives Čulić, ovlašćenog lica u APR-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari