Argentina bi buđenje, Hrvatska nastavak sna 1Foto: EPA-EFE FELIPE TRUEBA

Posle 48 utakmica u 14 dana napravljen je prvi presek Svetskog prvenstva u fudbalu, pa se posle manjih i većih iznenađenja od 32 startera polovina vratila kući, među njima i senzacionalno svrgnuti vladar iz Brazila 2014 – Nemačka, a ostalih 16 reprezentacija otišlo u osminu finala, kroz čije će sito i rešeto ovog vikenda proči samo četiri najbolja, najspretnija i(li) najsretnija tima.

Počev od para prvog subotnjeg meča Francuska – Argentina. Finalista prošlog šampionata Evrope, s jednim naslovom planetarnog prvaka iz daleke 1998, i druga najveća južnoamerička fudbalska velesila posle Brazila, sa dva takva pehara u trofejnoj arhivi (1978, 1986). Na jednoj strani novi najmlađi strelac u istoriji Mundijala, 19-išnji Kilijan Mbape, „zver“ sa sredine terena Pol Pogba i Antoan Grizman u najboljim centarforskim godinama, a s druge fudbalski bog Lionel Mesi, čija je reč vrednija od selektorske, ali nikako da blistavu klupsku karijeru u Barseloni oplemeni vrhunskim rezultatom „gaučosa“.

– Plasmanom u nokaut rundu ostvarili smo naš prvi cilj na ovom prvenstvu. Sada smo pred još većim izazovom, jer Argentina uvek spada u najuži krug favorita za titulu – zna selektor „trikolora“ Didije Dešan da će ovaj duel biti teži od dobijenih susreta sa Australijom (2:1) i Peruom (1:0), odnosno dosadnog remija bez golova sa Danskom, u osvojenoj C grupi.

Argentinci su završili kao drugi u D skupini i to u poslednjem trenutku, uz mnogo drame i zasluženih kritika za lošu partiju protiv Islanda (1:1) i očajno izdanje u meču sa Hrvatskom (0:3), samo donekle zabašurenih tesnim trijumfom nad Nigerijom (1:2). Mesi i kompanija su toliko razočarali da niko nije siguran da li će im na ćupriji biti naplaćeno ono što nije na mostu ili će se preporoditi u nastavku.

– Ovo nam je bilo potrebno, za nas tek sada kreće Mundijal. Idemo napred, nadam se do same završnice – slavodobitno je izjavio Roho, strelac drugog pogotka u odlučujućih 90 minuta borbe za Top 16.

U večernjem terminu istog dana na teren će Urugvaj i Portugal. Ubedljivo najuspešniji tim A grupe, sa zaostavštinom od dve svetske krune (1930, 1950), i aktuelni evropski prvak sa Pirineja, u Rusiji tek bleda kopija ekipa iz Francuske 2016.

– Mnogo je gustih mečeva bilo na ovom Mundijalu, što znači da razlika u kvalitetu nije velika kao pre. Svi pokušavaju što dalje da doguraju, pa tako i Urugvaj. Poštujemo Ronaldov Portugal, ali fokusrani smo na našu igru i ambicije – ne boji se iskusni i srčani špic Edison Kavani okršaja sa jednim od dva najbolja fudbalera današnjice, imajući verovatno na umu „gaženje“ Rusije (3:0) posle minimalaca sa Egiptom i Saudijskom Arabijom (1:0).

Portugalci su imali krivudaviji put. Iako je Ronaldo već skupio četiri „hica“ pravo u centar mete, ni on ni njegov tim nisu oduševili protiv Maroka (1:0) i Irana (1:1), pa se njihovi navijači mole da repriziraju partiju iz ludog remija sa Španijom (3:3).

– Urugvaj je preozbiljan rival, a nokaut faza je druga dimenzija takmičenja. Nadam se da ćemo je početi onako kako smo zamislili – zvuči kao oprezni optimista selektor Fernando Santoš.

U Hrvatskoj su samouvereniji i još ambiciozniji, a kako i ne bi posle lekcije očitane Mesijevoj Argentini, rutinske pobede nad Nigerijom (2:0) i laganog slavlja drugopozivaca na kraju grupne faze turnira sa Islanđanima (1:2).

– Ne znam je li je ovo poslednje takmičenje jedne sjajne generacije, ali znam da se borimo jedni za druge, bacamo se na glavu za svakom loptu i želimo otići daleko u Rusiji. Naravno, korak po korak, a prvi sledeći je Danska. Ako na kraju podignemo taj trofej, možemo se svi oprostiti od reprezentacije – kaže Barselonin as Ivan Rakitić, uz Realovu „mozgalicu“ Luku Modrića ključna osovina ubitačne ofanzive „vatrenih“.

Danci su uzeli četiri boda manje od bivše jugoslovenske republike, ali su im pobeda nad Peruom (1:0) i podela „plena“ sa Francuskom (0:0) i pre toga Australijom (1:1) bili dovoljni da prođu C grupu. I stignu tamo gde nemaju šta da izgube, a mogu mnogo da dobiju.

– Oni su favoriti zbog boljih rezultata u grupi, ali to ništa ne podrazumeva. Idemo hrabro i motivisano u duel – poručuje selektor Age Hereide.

Zanimljive brojke

  • 2.178.894 gledaoca, odnosno u proseku 45.394, pratilo je mečeve u grupama
  • 122 gola su postignuta u 48 utakmica ili 2,54 po meču
  • 9 golova je dala najefikasnija Belgija
  • 13 timova je samo (po) dva puta !poentiralo“
  • 11 puta je kapitulirala najranjivija Panama
  • 24 penala je svirano, a iskorišćeno 18
  • 5 golova Harija Kejna su najbolji pojedinačni učinak
  • 3 minuta i 48 sekundi bilo je dovoljno Kristijanu Ronaldu za najbrži pogodak
  • 3 pobede imaju samo Urugvaj, Hrvatska i Belgija
  • 158 žutih kartona i 3 crvena su pokazale sudije

Argentina bi buđenje, Hrvatska nastavak sna 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari